Hoe je knieblessures tijdens wintersport kan voorkomen
“Steeds meer Nederlanders keren terug van wintersport met serieus knieletsel. Na twee coronajaren met weinig inspanning is het risico op blessures erg groot.” Dit lazen we vandaag in een nieuwsartikel op nu.nl
De dagen van orthopeed Reinoud Brouwer van het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn gevuld met het opereren van kapotte knieën. De eerste opleving zagen de artsen toen sporten in groepsverband weer mocht. Vooral op het voetbalveld zakten mensen toen door de knieën.
“Maar dat is inmiddels weer op een normaal niveau. Nu komt het vooral door wintersport. Het is puur het gevolg van het feit dat mensen na een tijdje inactiviteit weer meer gaan doen”, zegt Brouwer. “Als je een tijdje niks gedaan hebt, heb je het grootste risico op blessures. Skiën is een extreem voorbeeld, want je doet het een hele tijd niet, en opeens ga je weer. In het voetbal kan je nog wat opbouwen met training, maar bij wintersport is daar minder sprake van.”
Volgens Brouwer vergeten mensen vaak dat juist kruisbandblessures meestal zonder contact veroorzaakt worden. “Bij het skiën gebeurt het als je langzaam draait en je ski niet uitgaat, waardoor je ‘vast’ blijft staan. Dat kan iedereen overkomen, zeker als je na een langere tijd weer op ski’s staat.”
Beide artsen raden daarom ook ervaren wintersporters aan rustig op te bouwen. “Niet meteen de zwarte piste af. Als de spieren in je benen niet goed getraind zijn, is de kans groot dat dat fout gaat”, zegt Brouwer. Bouw je spieren en conditie op, voordat je weer de sneeuw in gaat.”
Het knieteam van fysiosportief helpt knieblessures tijdens wintersport voorkomen
Binnen fysiosportief werken 7 fysiotherapeuten nauw samen op het gebied van allerlei knieklachten, en met name de voorste kruisbandblessures. In nauwe samenwerking met de orthopeden van het Martini Ziekenhuis begeleiden zij voetballers en voetbalsters zowel voor een operatie, na een operatie als preventief om ervoor te zorgen dat blessures niet voorkomen.
Ons knieteam heeft, vanwege het grote aantal blessures, een preventieprogramma opgesteld voor wintersporters, toegespitst op het versterken van de bovenbeenspieren, maar juist ook op de stabiliserende spieren.