Hoe voorkom en behandel je een gescheurde voorste kruisband?

Voetbalclubs op het hoogste niveau blijken het leven van hun spelers op alle niveaus te beïnvloeden. Van het hoofdkussen waarop ze slapen tot de hoeveelheid groenten die ze eten en het aantal kilometers dat ze wekelijks rennen. De focus ligt niet meer alleen op voetbal, maar op alles wat de voetballer fysiek en mentaal vooruit kan helpen.

Maar toch: ondanks alle details waarmee clubs zich bezighouden, de gesprekken in stadions en op trainingscomplexen kwamen steeds weer terug bij de basis: zorgen dat spelers niet geblesseerd raken. Gebeurt dat toch? Dan zo goed mogelijk behandelen.

De voorste kruisband

Wart van Zoest vertelt er uitgebreid over in Eindhoven, waar hij sinds 2011 bij PSV werkt. Specifiek over de voorste kruisband, waar hij al sinds zijn studie door is gefascineerd. Het is een verbinding tussen het boven- en onderbeen in de knie die kan scheuren onder hoge druk of bij een onverwachte draai. Om de kruisband weer te maken, gebruiken chirurgen een andere pees uit het lichaam, zoals een deel van de kniepees, quadriceps-pees of de hamstring.

Van Zoest is ook orthopedisch chirurg in het nabijgelegen Anna-ziekenhuis. Op de ochtend van het gesprek heeft hij al drie mensen – geen profvoetballers – in het ziekenhuis een nieuwe voorste kruisband „gegeven”. Zo zegt hij het, gegeven, want zonder voorste kruisband kan lopen en sporten zonder contact of onverwachte draaibewegingen misschien wel, maar op niveau sporten niet. Zéker niet op topniveau, zoals bij PSV.

Een gescheurde voorste kruisband

Uit Europees onderzoek blijkt dat voetbalclubs gemiddeld eens in de twee jaar te maken krijgen met een speler die zijn voorste kruisband scheurt (bij vrouwen ligt dat percentage hoger). Het is niet de meest voorkomende blessure – dat zijn ingescheurde hamstrings – maar voor voetballers wel het grootste schrikbeeld: er zijn weinig blessures die een langere hersteltijd vragen.

Lees het interview met Wart in het artikel ‘Je voorste kruisband scheuren is het hartinfarct van de knie’ op de website van NRC.

sportfysiotherapie-groningen-fysiosportief-2

Het knieteam van fysiosportief behandeld voorste kruisband blessures

Binnen fysiosportief werken 7 fysiotherapeuten nauw samen op het gebied van allerlei knieklachten, en met name de voorste kruisbandblessures. In nauwe samenwerking met de orthopeden van het Martini Ziekenhuis begeleiden zij voetballers en voetbalsters zowel voor een operatie, na een operatie als preventief om ervoor te zorgen dat blessures niet voorkomen.

In dit artikel

17 juli 2024
fysio-rutger-van-der-veen-fysiosportief-groningen-

Maak kennis met Rutger, voetballer en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Rutger van der Veen en ben sinds kort werkzaam bij fysiosportief. Daarnaast, ben ik ook als fysiotherapeut werkzaam bij de KNVB jeugd. Daar werk ik met enthousiaste/getalenteerde voetballers. Zelf... Lees verder

12 juli 2024
aanhoudende-pijn-chronisch-fysio-groningen-fysiosportief

Lotte en Laurens beantwoorden 5 vragen over fysiotherapie voor aanhoudende pijn

Hallo, wij zijn Lotte en Laurens, psychosomatisch fysiotherapeut en fysiotherapeut bij fysiosportief. Wij zijn geïnteresseerd in de wederzijdse invloed van de mentale en de fysieke gesteldheid van de mens. En wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen je bewegingsprobleem.... Lees verder