kijk de video over de voorste kruisband operatie door Leon en Yde

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze video over de voorste kruisband operatie.

Onze sportfysiotherapeut en kniegek Leon was op bezoek bij fabrikant van medische apparatuur Arthrex. Samen met orthopedisch chirurg Yde Engelsma van de Bergman Clinics heeft hij daar een video gemaakt over de voorste kruisband operatie. Leon en Yde doen dit met een dummy knie. Dus geen bloed en nare beelden, maar gewoon in een kunststof knie. Zo kun jij mooi zien hoe deze veelvoorkomende operatie nu precies in zijn werk gaat.

Wat is een operatie aan je voorste kruisband

Een voorste kruisbandprocedure is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om een beschadigde of gescheurde voorste kruisband (VKB) in de knie te herstellen. De voorste kruisband is een belangrijke stabiliserende structuur in het kniegewricht.
Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot het herstellen van een voorste kruisband:

Wanneer krijg je een operatie aan je voorste kruisband

Een voorste kruisbandprocedure wordt meestal geïndiceerd als mensen een ernstig beschadigde of gescheurde voorste kruisband in de knie hebben die instabiliteitsklachten geeft. Een voorste kruisbandblessure kan optreden tijdens sportactiviteiten waarbij plotselinge draaibewegingen, abrupte stops, veranderingen in richting of directe impact op de knie worden gevraagd.

Hoe gaat een operatie aan je voorste kruisband

Tijdens een voorste kruisbandprocedure gebruikt de orthopedisch chirurg een autograft (weefseltransplantaat van de patiënt zelf) om een nieuwe kruisband te creëren. Meestal wordt een stuk peesweefsel, zoals een pees van de hamstrings, quadriceps, of de patellapees, gebruikt om de nieuwe kruisband te vormen. Dit weefsel wordt na het verwijderen van de restanten van de oude kruisband op zijn plaats gebracht door middel van bottunnels in het bovenbeen en het onderbeen, waardoor het de functie van de beschadigde kruisband kan overnemen.

Hoe herstel je van een operatie aan je voorste kruisband

Na de operatie begint het herstelproces, dat vaak bestaat uit intensieve fysiotherapie om de knie te versterken, het bewegingsbereik te herstellen en de stabiliteit te verbeteren. Het herstel duurt normaal gesproken 9-12 maanden en vereist toegewijde inspanning van de patiënt om de knie weer volledig functioneel te maken. Het valt en staat met de inzet van de ‘patient’.

Wat is het resultaat van een operatie aan je voorste kruisband

Over het algemeen heeft een voorste kruisbandprocedure een hoog succespercentage en helpt het de stabiliteit en functionaliteit van de knie te herstellen. Veel mensen kunnen na de operatie terugkeren naar hun normale activiteiten en sportniveau. Het is van groot belang om goed naar de instructies van de orthopeed en (sport)fysiotherapeut te luisteren om zo een zo goed mogelijke terugkeer naar de sport te creëren.

Kijk meer video’s over fysiotherapie voor je knie

Wil je meer video’s over fysiotherapie voor je knie kijken? Bezoek dan ons videokanaal op YouTube.

In dit artikel

19 februari 2024
fysiosportief-ervaring-rick-spierklachten-fysiotherapie

De ervaring met fysiotherapie voor zijn spierklachten van Rick bij Henk

Dit is voor het eerst sinds tijden dat ik terug denk aan het moment dat ik te horen kreeg dat ik de spierziekte Limb-girdle spierdystrofie heb. Het is relatief snel een onderdeel geworden van mijn dagelijkse doen en laten. Natuurlijk duurde... Lees verder

13 februari 2024
pieter-bouma-manueel-therapeut-groningen-fysiosportief

Maak kennis met Pieter, ervaren manueel therapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Pieter Bouma, parttime en nog maar kort officieel werkzaam binnen fysiosportief. Naar ik verwacht kan ik met mijn 40 jarige ervaring als fysiotherapeut, manueel therapeut, echografist van spieren en... Lees verder