KINDERFYSIOTHERAPIE VOOR SPORTBLESSURES

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over kinderfysiotherapie voor sportblessures.

Sportblessures bij kinderen

Sporten is gezond. Het zorgt voor een goede conditie van het lichaam. En kinderen die geregeld sporten presteren beter op school. Soms krijgen kinderen net als volwassenen een blessure en/ of pijn tijdens het sporten.

Helaas raken steeds meer jonge kinderen geblesseerd tijdens de gymles of bij zijn/haar sportclub. Uit een onderzoek van Veiligheid.nl blijkt dat het aantal blessures bij sporters van 9 tot en met 12 jaar is gestegen tot ruim 230.000 in 2011. Vijf jaar eerder waren er in diezelfde leeftijds- groep rond de 130.000 blessures. Steeds meer kinderen lopen een blessure op bij het sporten omdat ze minder gewend zijn om te bewegen.

De meeste kinderen (34%) raken geblesseerd bij het voetballen. Ook bij gymlessen lopen veel kinderen een blessure op (21%). Dagelijks belanden bijna tachtig kinderen met een bless- ure op de spoedeisende hulp. Dit is een kwart meer dan 10 jaar geleden. Het aantal kinderen dat minimaal een uur per dag beweegt, zoals de bewegingsnorm voorschrijft, is tussen 2006 en 2011 gehalveerd. Door een gebrek aan voldoende beweging verslechtert de motoriek, waardoor er een grotere kans is op blessures.

Fysiotherapie voor kinderen met sportblessures

Om een kind op de juiste manier te behandelen is kennis van het in ontwikkeling zijnde kind een vereiste.
• Welke bewegingsmogelijkheden zijn op welke leeftijd normaal en welke belastingen kan een kind van deze leeftijd aan?
• Hoe is de ontwikkeling positief te beïnvloeden?
• Hoe is een herhaling van de blessure te voorkomen?

Mede om bovenstaande redenen richten wij ons als team bij fysiosportief op het behandelen van kinderen tussen de 6 en 18 jaar met sportblessures. Expertise, specifieke vaardigheden en ervaring zijn vereist om een jong sportend kind zo specifiek mogelijk te behandelen / begeleiden in zijn of haar revalidatieproces. Naast de behandeling van het fysieke probleem is voorlichting en preventie van het herhalen van de blessure een onderdeel in onze behandeling.

Binnen fysiosportief werken twee master- opgeleide fysiotherapeuten, Leon Meijer (MSc Sportfysiotherapeut) en Olga Kolkman (MSc Kinderfysiotherapeut) zeer nauw samen om deze doelgroep zo efficiënt en goed mogelijk te helpen. Door deze nauwe samenwerking kan uw kind zo optimaal mogelijk geholpen worden en kan er een behandeling afgestemd worden op het individuele kind met zijn individuele mogelijkheden.

Samenwerking met medisch specialisten voor kinderen
Verder werken wij nauw samen met het Universitair Sportmedische Centrum UMCG en het Martini Ziekenhuis alwaar sportartsen en (sport) orthopeden ons bij kunnen staan in de diagnostiek betreffende uw kind. Lees meer over deze samenwerking.

Samenwerking met de trainer van het kind
Indien nodig en/of gewenst, kan er contact gezocht worden met de trainer of begeleider van het desbetreffende kind om de training af te stemmen op de mogelijkheden van het moment. Overbelasting dient te worden voorkomen en gestructureerde opbouw is noodzakelijk om zo snel mogelijk weer aan het sportproces te kunnen deelnemen. Daarnaast kunnen wij begeleiding geven en informatie verschaffen bij het beginnen aan een sport of bij sportkeuze.

Kinderfysiotherapie voor een kind met sportblessures van fysiosportief Groningen

fysiosportief biedt meerdere locaties aan waar geoefend dan wel getraind kan worden. Daarnaast werken meerdere specialistische fysiotherapeuten samen binnen de praktijk. Hierbij kunt u denken aan manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en de kinderfysiotherapeut. Door deze samenwerking kan de diagnose snel en accuraat worden gesteld. Tevens beschikken wij over beeldvormende diagnostiek, zoals echografie, en maken we gebruik van zeer volledig ingerichte oefenzalen, medical taping en dry needling. Voor ieder kind moet bewegen een feest zijn of worden!

Vergoeding van Kinderfysiotherapie voor een kind met sportblessures
Alle kinderen onder de 18 jaar hebben recht op 18 behandelingen per jaar uit de basisverzekering. Kinderen zijn dus goed verzekerd! Mocht er meer nodig zijn dan gaan deze behandelingen uit de aanvullende verzekering van de ouders. Lees meer over de vergoeding van fysiotherapie.

Heb je een vraag over kinderfysiotherapie voor kinderen met sportblessures of wil je hier een afspraak voor maken?

 

Meer informatie over kinderfysiotherapie van fysiosportief Groningen

Meer informatie over onze kinderfysiotherapie lees je op onze webpagina over kinderfysiotherapie