Kirsten Boerrigter fietst met nog meer plezier!

Kirsten Boerrigter is een sportieve studente uit Groningen en is het gezicht achter de blog Life of Kirsten. Sinds juni 2017 is zij begonnen met wielrennen en om hier optimaal van te genieten, heeft ze onlangs een bikefit bij Kevin gehad. In de onderstaande blog vertelt Kirsten haar ervaringen.

Wil jij ook perfect op je fiets zitten?  

Vanaf het begin ben ik al best fanatiek en dat vind ik heerlijk! Mijn fiets kocht ik bij 12GOBIKING. Hier hebben ze de fiets op mij afgesteld en daarna ben ik begonnen met kilometers maken. Van mezelf ben ik behoorlijk blessure gevoelig en daarnaast weet ik hoe belangrijk het is om goed op je fiets te zitten.
Het was dan ook de hoogste tijd om een bikefitting  afspraak bij mijn fysio te maken. Ik zelf ben al twee jaar in behandeling bij fysiosportief vanwege mijn schouder. Ik wist al dat ze hier ook bikefittings doen, vandaar dat ik ook niet naar een andere zaak opzoek ben gegaan. Kevin Spithorst is de therapeut die de bikefitting bij fysiosportief doet.

fysiosportiefcycling
Op de website staat het volgende: “Door jaren zelf op hoog niveau te hebben geschaatst, geskeelerd en gefietst ben ik veel in aanraking gekomen met fysiotherapie en dit heeft bij mij ook de interesse gewekt om me te richten op sportgerelateerde klachten. Al jaren heb ik een grote passie voor wielrennen en koers bij de elites van w.v. de Kannibaal. De passie voor het wielrennen wil ik combineren met mijn werk en daarom ben ik ook uw therapeut bij fysiosportiefcycling. Ik hoop hierdoor iedereen weer te laten genieten van hun hobby, of het laten winnen van wedstrijden.”

Een vriendin van mij was ook al eens bij Kevin geweest en die zei direct al dat het echt een aanrader was. Goed. Afspraak gemaakt en gaan met die banaan! Vorige week vrijdag om half 12 had ik met Kevin een afspraak aan de Vechtstraat 52 te Groningen. Als ik normaal naar de fysio ga dan ga ik naar TrainMore dus deze locatie was nieuw voor mij. Kevin nam mijn fiets mee naar beneden (thanks voor dat, want met m’n klikschoenen de trap aflopen daar was al een klus opzich haha). Toen m’n fiets klaar stond konden we beginnen.

Mobiliteit testen
Voordat ik mag fietsen test Kevin eerst hoe het met mijn mobiliteit gesteld is. Met mijn rechterbeen gaat het eigenlijk allemaal wel goed. Tot we bij links aankomen. Bij mijn bekken lijkt een blokkade te zitten waardoor ik minder flexibel ben als bij rechts. Wanneer Kevin mijn hamstring probeert op te rekken merk ik op dat ik een tinteling in mijn tenen voel. Hm zegt ie. Van te voren gaf ik al aan vaak last van mijn onderrug te hebben.. Dit is iets wat ik met mijn andere fysio verder ga bespreken. Deze week ben ik weer aan de beurt. Goed. Alles getest wat we van te voren wilden testen. Ik stap op m’n fiets en Kevin plakt wat tape op mijn enkel, knie, heup, schouder en op mijn schoen (volgens mij ben ik er dan geen een vergeten).

Video analyse
Ja, zo kan je het denk ik wel noemen. Als de tape allemaal zit begin ik rustig te fietsen zoals ik ook zou doen als ik alleen was. Kevin maakt ondertussen via een app op de iPad een video analyse. Na een paar minuten stop ik met fietsen en laat hij het filmpje zien. Op het filmpje kan hij gradenmeters plaatsen. Op deze manier is te zien of ik in de juiste hoek zit met mijn knieën, heup en schouders. Al heel snel wordt duidelijk dat mijn knie veelte ver voor mijn teen gaat. Het zadel moet dus omhoog. Uiteindelijk gaat hij niet 1 cm maar 4 cm omhoog! Wat een verschil. Kevin legt uit waarom; op de “oude” manier kan de binnenste kop van je quadricep femoris (je bovenbeenspier heeft 4 koppen) zijn werk niet doen. Het laatste stukje van de strekking is namelijk gericht op die spier. Alleen omdat mijn knie zover over mijn teen ging, kon dat niet. Die strekking maakt hij namelijk niet omdat ie dan al in een buiging zit. Goed. 4cm omhoog. Mijn been kan nu wel die strekking maken. Doordat ik wat hoger zit ligt er ook minder drug op mijn schouder, wat weer fijn is omdat ie snel uit de kom gaat.

Kevin maakt opnieuw een video analyse en daarna gaat ie weer aan de slag met het plaatsen van de gradenmeters. Wát een verschil! Van couch potato naar een sportieve houding! Niet alleen ik word hier blij mee, Kevin ook. In het begin viel direct al op dat mijn linkervoet naar buiten valt. Kevin zet hierom mijn linker schoenplaatje wat anders op mijn schoen. Ik gaf aan dat ik nieuwe mee had genomen aangezien de anderen goed versleten zijn. Nieuwe plaatjes erop en ik ga weer fietsen. Van de voorkant maakt Kevin ook een analyse. Het is interessant om te zien hoe groot het verschil is.

Hoe voelt het nu?
Fantastisch! Echt jongens. Wauw. De dag na mijn bikefitting stond er een 37 km training op de planning. En ik had het idee dat ik vloog. Doordat ik wat hoger zit zet mijn gehele been kracht en niet maar een deel.  Ik moet nog wel even wennen aan de houding, als in, rechter op zitten en niet zo hangen in mijn onderrug. Ik weet zeker dat dat snel opgelost is. Maar echt, die eerste paar km’s vlogen voorbij. Eerst was ik al na een x aantal km moe in de benen, maar nu niet. En daar verbaasde ik mezelf mee. Huh? Hoef ik nog niet even rustig aan te doen? Kan ik echt wel door blijven gaan in dit tempo? Ik weet zeker dat dit een hele positieve bijdrage gaat leveren aan mijn verdere “fietscarrière”!

Met dank aan Life Of Kirsten

15 april 2024
knie-fysiotherapeut-groningen-fysiosportief-leon

Knie fysiotherapeut Leon van fysiosportief was op bezoek bij OCON Orthopedische kliniek te Hengelo

Hallo, ik ben Leon Meijer en als gepassioneerd knie fysiotherapeut van fysiosportief Groningen, stapte ik op een prachtige dinsdagochtend rond 7.15 uur het gebouw van OCON Orthopedische kliniek te Hengelo binnen. Ooit vroeg Roy A.G. Hoogeslag om eens... Lees verder

09 april 2024

Esther Kort helpt u met fysiotherapie voor ouderdomsklachten

Misschien heeft u haar al eens zien rondlopen, maar dit is onze collega Esther bij fysiosportief. Wij hebben twee Esthers in ons team. Maar Esther Kort is degene die graag werkt met mensen die al wat langer meegaan, de 65 plussers. Met haar positieve,... Lees verder