KNGF Factsheets Fysiotherapie bij Reumatoïde Artritis en bij Heup-en Knieartrose
Het KNGF heeft in nauwe samenwerking onder andere met orthopedisch chirurgen (NOV), reumatologen (NVR), health professionals reumatologie (NHPR) en Reumafonds diverse factsheets ontwikkeld. Deze factsheets beschrijven naast de prevalentie, zorgkosten, klachten, gevolgen en de risico’s per aandoening natuurlijk de meerwaarde van fysiotherapie.
Krachtig instrument
Juist door de gezamenlijke ontwikkeling is het een breed gedragen en zeer krachtig instrument voor het presenteren van de meerwaarde van fysiotherapie. Deze factsheets verspreiden we bij onze contacten in de Tweede Kamer, bij zorgverzekeraars en landelijke samenwerkingspartners zoals Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de pers. Natuurlijk kunt u deze factsheets downloaden en gebruiken in contact met uw patiënt en andere samenwerkingspartners, zoals verwijzers en gemeenten.
Factsheet Fysiotherapie bij Reumatoïde Artritis
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte die zich vooral kenmerkt door ontstekingen van gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Door de ontstekingen kan onherstelbare schade aan de gewrichten en pezen ontstaan. RA is nog niet te genezen en klachten verergeren zonder behandeling.
Factsheet Fysiotherapie bij heup-en knieartrose
Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het bewegingsapparaat. Bij het ontstaan van artrose staat de interactie tussen overbelasting (mechanisch) en ontstekingsfactoren (reumatisch) centraal. Bij artrose is niet alleen het kraakbeen en het bot aangedaan, maar kunnen ook de weke delen zoals spieren, kapsel en banden een belangrijke rol spelen.