VERGOEDING VAN JE FYSIOTHERAPIE NA EEN VOORSTE KRUISBAND OPERATIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over de vergoeding van je fysiotherapie na een voorste kruisband operatie.

Deze uitleg is opgesteld door ons team van knie fysiotherapeuten. Wij vinden dat jij als patiënt recht hebt op de juiste adequate zorg voor jouw knie. Bij ons knieteam wordt je behandeld door iemand met specialistische kennis op het gebied van de knie, en niet door een algemeen fysiotherapeut, waarbij kniegerelateerde klachten slechts een onderdeel zijn van zijn behandelaanbod. Wij specialiseren ons in 1 aandachtsgebied; de knie.

 

Hoe is de vergoeding van mijn fysiotherapie na een voorste kruisband operatie?

Een voorstekruisbandreconstructie is een ingrijpende maatregel, waarbij er een operatie plaatsvindt in het kniegewricht en een nieuwe band wordt verankerd om de stabiliteit van de knie weer – grotendeels – terug te krijgen. Een operatie alleen is echter niet voldoende om de knie weer functioneel te krijgen.

Vanwege het hoge risico op een re-ruptuur – waarbij de band weer opnieuw scheurt – is een langdurig revalidatietraject van 9 tot 12 maanden onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut noodzakelijk. Hierbij wordt de knie zo goed mogelijk begeleid, zodat de functie geoptimaliseerd kan worden en de kans op return to sport wordt vergroot. Denk hierbij aan optimaliseren van buigen, strekken, kracht, coordinatie, proprioceptie, balans, stabiliteit, en wat verder in het traject snelheid, kappen en draaien en sprongvaardigheden.

Wat kost fysiotherapie na een voorste kruisband operatie?

Het financiële gedeelte is natuurlijk belangrijk om helder te hebben. Er zijn een aantal vuist- regels aan verbonden. Fysiotherapie na voorstekruisbandreconstructie gaat uit van een chronische indicatie. Dit betekent dat er vanaf de eerste fysiotherapeutische behandeling recht is op 12 maanden fysiotherapie. Hiervoor heeft de overheid echter wel een aantal regels gesteld.

Regel 1
De eerste 20 behandelingen moeten zelf worden betaald. Hier kan de zogenaamde aanvullende verzekering van belang zijn. Als jij
in je pakket bijvoorbeeld 18 fysiotherapeutische behandelingen hebt, kun je deze gebruiken om de eerste 18 fysiotherapeutische behandelingen voor je knie te betalen. Je hoeft dan uiteindelijk nog maar 2 behandelingen zelf te betalen, voordat je er 20 hebt gehad.

Regel 2
Nadat de 20 behandelingen zijn betaald, gaat de zogenaamde basisverzekering een rol spelen. Als je een beroep doet op de basis- verzekering, is eerst je eigen risico aansprakelijk. Vaak is je eigen risico al door jou bijgedragen vanwege je voorstekruisband operatie, en hoef je je hier dus geen zorgen om te maken. Als je echter in december bent geopereerd, krijg je in het nieuwe jaar wel weer te maken met je eigen risico en betaal je dus in principe tweemaal je eigen risico. Het is dan van belang om goed in de gaten te houden dat je eigen risico niet te hoog is in het nieuwe jaar.

Regel 3
Als jij een aanvullend pakket hebt, kun je hiervan gebruik maken in het oude jaar en nieuwe jaar.

Een voorbeeld van de vergoeding van fysiotherapie na een voorste kruisband operatie

Je wordt in december geopereerd. Je eigen risico van 385 euro moet je daarvoor betalen. Je hebt een aanvullende verzekering van 9 behandelingen fysiotherapie. In december wordt je in totaal 10 keer behandeld voor fysiotherapie. Je krijgt dan een rekening van 1 behandeling.

In januari heb jij weer een aanvullende verze- kering van 9 behandelingen. Je hebt tot 1 januari in totaal 10 behandelingen fysio- therapie gehad. De volgende 9 behandelingen worden weer betaald vanuit jouw aanvullende pakket. De 20e behandeling moet je dan weer zelf betalen, want je aanvullende pakket is op.

Je hebt vervolgens 20 behandelingen gehad. Op dat moment valt jouw revalidatie in de basisverzekering. Hiervoor is eerst je eigen risico aansprakelijk. Het eigen risico van het oude jaar heb je betaald voor de operatie, maar vanaf het nieuwe jaar moet je dus wederom je eigen risico betalen. Hiervoor krijg je een rekening van je zorgverzekeraar. Nadat je in het nieuwe jaar je eigen risico weer hebt bijgedragen, en je 20 behandelingen hebt gehad, wordt de fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor vragen kun je altijd bij ons terecht. De verantwoordelijkheid ligt echter wel volledig bij jezelf. Wij willen jou zo goed mogelijk helpen maar zijn wel in eerste instantie fysio- therapeuten en richten ons puur op de functie en het herstel van jouw geopereerde knie.

 

Fysiotherapie voor een scheur in je voorste kruisband van fysiosportief

Ons team van knie fysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van knieklachten. Vanwege ruime ervaring, is de diagnose vaak snel gesteld. Als er sprake is van een operatie, waarbij de orthopeed een nieuwe kruisband in de knie heeft geplaatst, begeleiden wij je van A tot Z, waarbij we goed contact houden met de operateur.

Hierbij maken wij gebruik van ons eigen protocol, gestoeld op de richtlijn van het KNGF. Eerst zorgen we ervoor dat de knie weer rustig wordt na de operatie, we starten met mobiliseren zodat de knie zijn beweeglijkheid weer terugkrijgt. Na een aantal weken starten we met fietsen, en daarna beginnen we met gerichte oefentherapie om jouw knie weer sterk, stabiel, snel, coördinatief en uiteindelijk ook explosief te optimaliseren. Zo heb jij de grootste kans om na 9-12 maanden je sport weer op een verantwoorde manier uit te kunnen oefenen!

Ben jij benieuwd of jij je kruisband hebt afgescheurd, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.