Wat is fysiotherapie en wat doet een fysiotherapeut?

Op 8 september is het Wereld Fysiotherapie Dag. Jaarlijks maken ruim drie miljoen Nederlanders gebruik van fysiotherapie. Wat is handig om te weten bij een bezoek aan de fysiotherapeut?

1. Wat is fysiotherapie?
Een fysiotherapeut behandelt mensen die moeite hebben met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in spieren of gewrichten, een verkeerde houding of een blessure. Een fysiotherapeut kan het lichaam beter laten functioneren en kan pijn verminderen. Fysiotherapie is een van de belangrijkste redenen om een aanvullende verzekering af te sluiten.

2. Welke klachten behandelt de fysiotherapeut?
Fysiotherapeuten behandelen alle klachten die met bewegen te maken hebben. Zoals:

Bij complexe aandoeningen kunnen fysiotherapeuten helpen verantwoord te bewegen. Zoals bij:

  • een beroerte
  • COPD (longaandoeningen)
  • osteoporose (botontkalking)
  • spierziekten (ALS, MS)

3. Welke verschillende fysiotherapeuten zijn er?
Er zijn algemene en gespecialiseerde fysiotherapeuten. Algemene fysiotherapeuten behandelen alle soorten klachten die met bewegen te maken hebben. Er zijn ook fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke doelgroep, klacht of behandeling. Zij hebben daarvoor meestal een aanvullende opleiding gevolgd. Dit zijn vijf veelvoorkomende specialisaties:

  • Geriatriefysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van ouderen en mensen met complexe aandoeningen, zoals een beroerte, dementie en de ziekte van Parkinson.
  • Sportfysiotherapeuten behandelen mensen die na een ziekte of blessure weer willen gaan sporten.
  • Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug.
  • Arbeidsfysiotherapeuten behandelen klachten en aandoeningen die (mede) het gevolg zijn van werk, of die het werken beperken.
  • Manueel therapeuten proberen gewrichten stabieler te maken en/of beter te laten bewegen. Ze passen manuele technieken toe waarbij soms gekraakt wordt.

4. Wat doet de fysiotherapeut?
Fysiotherapeuten geven advies en oefeningen, en indien nodig passen ze manuele technieken toe. Adviezen kunnen gaan over houding en over actief blijven ondanks beper­kingen. Oefeningen kunnen bedoeld zijn om de spieren soepeler te maken. Voor sommige oefeningen zijn apparaten nodig, andere oefeningen kun je zonder apparaten thuis doen. Masseren doen fysiotherapeuten alleen als het nodig is om de klacht te behandelen.

Voor specifieke klachten en aandoeningen zijn er beweegprogramma’s, zoals voor mensen met COPD, hartaandoeningen, kanker, artrose, diabetes en osteoporose. Meer informatie daarover vind je op www.defysiotherapeut.com.

Fysiotherapeuten werken vaak samen met huisartsen en andere specialisten, zoals orthopedisch chirurgen (na een heup- of knieoperatie), vaatchirurgen (in zorgnetwerk voor looptherapie ClaudicatioNet) en neurologen (in zorgnetwerk ParkinsonNet). Ook werken fysiotherapeuten steeds vaker samen met wijkverpleegkundigen en sociaal werkers.

5. Wat is verstandig om te vertellen?
Alles wat invloed kan hebben op de diagnose en behandeling. Bij pijn in de nek bijvoorbeeld: hoelang je last hebt, waar de pijn exact zit, welke bewegingen pijn doen en wat je graag weer zou kunnen. Wees zo open mogelijk over zaken als stress op het werk of spanningen in de privésituatie. Deze kunnen ook van invloed zijn.

6. Kan de fysiotherapeut klachten voorkomen?
Ja, fysiotherapeuten richten zich steeds meer op het voorkomen van klachten. Ze geven meer adviezen over actief blijven, en sommige fysiotherapeuten geven trainingen over hoe vallen zo veel mogelijk te voorkomen is. Zoek op internet op ‘valpreventie’, en je ziet welke fysiotherapeuten in de eigen regio zich daarmee bezighouden.

7. Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?
Fysiotherapie is een wettelijk beschermde beroepstitel. Dat betekent dat iemand zich pas fysiotherapeut mag noemen als hij een erkende opleiding heeft afgerond. Fysiotherapeuten zijn ook wettelijk verplicht zich te registreren in het BIG-register, een Nederlandse databank van erkende zorgverleners. Daarnaast is er het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Om in dit register te komen, moeten fysio­therapeuten aan kwaliteits­eisen voldoen. Op www.­defysiotherapeut.com staan de fysiotherapeuten die zijn ingeschreven in het CKR.

8. Hoe wordt fysiotherapie vergoed?
Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige chronische aandoeningen worden de kosten vanaf de 21ste behandeling wel vergoed uit de basisverzekering. De lijst met de chronische aandoeningen waarvoor dit geldt, staat op www.fysiovergoeding.nl (klik op ‘Info voor patiënten’).

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering kan een verzekeraar om een medische verklaring vragen. Hoe fysiotherapie wordt vergoed, hangt af van de afgesloten polis.

9. Is online fysiotherapie aan te raden?
Op een website checken waar de pijn vandaan komt, advies via de tablet en internetplatforms met oefeningen en adviezen: ook de fysiotherapeut gaat steeds meer online. Beroepsorganisatie KNGF benadrukt dat online fysiotherapie alleen een aanvulling kan zijn en geen vervanging is van reguliere fysiotherapie. “Het is namelijk belangrijk dat de patiënt en de fysiotherapeut elkaar blijven zien. Dan kan de fysiotherapeut goed inschatten welke behandeling nodig is, het behandelplan evalueren en indien nodig bijstellen.”

10. Wanneer kan een andere bewegingsspecialist beter helpen?
Wil je graag leren om makkelijker te bewegen, met ­oefeningen die je thuis kunt doen? Daar richten ­oefentherapeuten zich op. Wil je graag dagelijkse dingen weer zelf kunnen na een ziekte of tijdens revalidatie? Daar zijn ergotherapeuten in gespecialiseerd.

Plusonline

06 januari 2021
fysiosportief-fysiotherapie-groningen-ervaring-december-2020.001

De leukste ervaring bij fysiosportief in december 2020

Elke dag weer doen wij flink ons best om iedereen die voor ons kiest zo goed en zo snel mogelijk weer vrijuit te laten bewegen. Hierbij kunnen wij veel leren van jou! Daarom overleggen we tijdens je behandeling natuurlijk je ervaringen met jou. Ook gebruiken we een... Lees verder

18 december 2020
podcast-instabiele-schouder-fysiosportief-groningen-171220

Luister de fysiosportief podcast van 17 december over de instabiele schouder

Wannneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je blessure is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Dit doen we... Lees verder

08 december 2020
aanvullende-verzekering-fysiotherapie-2021

Fysiotherapeuten bevelen voor 2021 deze aanvullende verzekeringen aan

Het kiezen van een zorgverzekering kan soms best lastig zijn. Welke polis is het goedkoopst en geeft je toch voldoende vergoeding? Zoek dat maar eens uit, tussen die honderden verzekeringspolissen met al die kleine lettertjes. Om je hierbij te helpen heeft onze beroepsvereniging het Koninklijk... Lees verder