WAT KAN IK ZELF DOEN BIJ DE FYSIOTHERAPEUT?

Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. Natuurlijk over de oplossing van je bewegingsprobleem, maar ook over de organisatie van je behandeling. Bijvoorbeeld met deze informatie over wat je zelf kan doen bij de fysiotherapeut.

Samenwerken met je fysiotherapeut

Bij veel klachten en aandoeningen word je meestal behandeld door een zorgverlener. Denk aan een dokter die medicatie voorschrijft of een chirurg die een operatie bij je verricht. Bij fysiotherapie is meer nodig dan alleen behandeld worden. Je moet ook zelf aan het werk om beter te worden. Daarom gebruiken we bij fysiotherapie het woord ‘zelfmanagement’. Hiermee wordt bedoeld de manier waarop je om kunt gaan met jouw klacht of aandoening in je dagelijks leven. Hoe jij tegen een klacht aankijkt is namelijk erg belangrijk voor je herstel.

Je dagelijks leven bespreken met je fysiotherapeut

Het betekent onder andere dat je zelf bepaalt hoe jij aan jouw gezondheid werkt. Tijdens de behandeling bespreekt de fysiotherapeut met jou hoe je, door kleine aanpassingen te maken in je dagelijks leven, weer de controle krijgt over jouw lijf en jouw gezondheid. Bijvoorbeeld door voldoende beweging, het aanleren van een goed slaappatroon of door hulp uit je omgeving in te schakelen.

Een afspraak met jouw fysiotherapeut is dus onderdeel van de fysiotherapie behandeling, maar het belangrijkste is wat jij er vervolgens mee gaat doen. Jij bent daarna verantwoordelijk om afspraken die jullie gemaakt hebben op te volgen zodat jouw herstel zo goed mogelijk verloopt. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van bepaalde rekoefeningen, bewegingen om je spieren sterker te maken of juist het laten van bepaalde gewoonten die jouw klacht in stand houden.

Overleg met je fysiotherapeut

Je vertelt jouw fysiotherapeut altijd wat je graag weer wilt kunnen. Jij beslist hierdoor mee over jouw behandeling, en de therapeut stelt zijn aanpak in op jouw wensen. Al snel ben jij zelf verantwoordelijk om oefeningen en aanpassingen uit te voeren. Het is tijdens deze periode belangrijk dat je elkaar begrijpt en dat jij de vrijheid voelt om hulp te vragen als het nodig is. Een goede communicatie zorgt ervoor dat jouw verwachtingen overeenkomen met de therapeutische doelen waar jouw therapeut mee aan de slag gaat.

Uitleg van je fysiotherapeut

Wanneer het lukt om van je klachten af te komen, wil je natuurlijk zorgen dat ze niet terugkomen. Om dit te doen slagen, is soms een blijvende aanpassing in je leefstijl nodig. Soms is het niet anders dan, samen met jouw therapeut, een manier vinden om met je klachten om te gaan.

De fysiotherapeut kan je helpen om zelf de controle hierop te krijgen, deze klachten te verklaren en ook het beloop aan jou duidelijk te maken. Door jouw kennis te vergroten over je klacht, je verwachtingen van het herstel realistisch weer te geven en jou duidelijk te maken wat de mogelijke uitkomsten zijn zorgt de therapeut dat jij handvaten krijgt om op een goede manier met jouw klacht om te kunnen gaan.

Meer informatie over je behandeling bij fysiosportief

Voor meer informatie over de eerste afspraak, de intake bij een fysiotherapeut kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie over je behandeling bij fysiosportief. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de organisatie van je behandeling en stel je ons je eigen vraag.