Wat zijn de beste sporten voor je gezondheid?

Sporten om je gezondheid te verbeteren of om je medewerkers te helpen om hun gezondheid te verbeteren: goed idee! Maar aan welke sporten heb je nu echt wat? Welke sporten zijn het meest effectief? Welnu, het zijn er slechts twee. Namelijk voetbal en hardlopen.

Dat blijkt in ieder geval uit een recent Fins onderzoek waarbij 69 studies werden doorgelicht en met data van 26 verschillende sporten. Het is het allereerste onderzoek dat op die manier de bestaande literatuur over de gezondheidseffecten van diverse sporten bekijkt. Uiteindelijk bleek er alleen volledig en afdoende bewijs voor de sporten voetbal als hardlopen. Daarbij, zo verklaart hoofdonderzoeker Pekka Oja, worden je conditie en cardiovasculaire functies verbeterd tijdens een toestand van rust. Voetbal heeft bovendien een slank makend effect en zorgt ook voor verbeterde spierprestaties. Zowel hardlopen als voetbal bleken zeer goed voor je metabolisme en voor je houding.

Dun bewijs

En hoe zit het dan met al die andere vele, vele sporten? Het bewijsmateriaal voor de gezondheidsvoordelen van andere sporten bleek tiijdens ons onderzoek niet compleet of anders buitengewoon dunnetjes, zo zegt Oja. Dat betekent natuurlijk niet dat geen enkele andere sport iets goeds voor je zou kunnen doen. Het staat alleen niet met zekerheid vast, zoals wel het geval is met hardlopen en voetbal. Het is nu eenmaal belangrijk, zo vindt Oja dat als je uitspraken doet over gezondheidsvoordelen van sporten deze ook goed zijn onderbouwd.

Populair in Nederland 

Dit zou koren op de molen van veel sportende Nederlanders moeten zijn. Voetbal en hardlopen staan beide in de top vijf van meest populaire sporten in Nederland. Meer voor mannen overigens, want bij vrouwen duikt voetbal niet op in de top tien. Hardlopen echter wel.

Ideale remedie

Het bewijs dat hardlopen buitengewoon veel goeds voor de gezondheid doet, stapelt zich ondertussen alsmaar op. Mensen die veel rennen zouden langer leven volgens een onderzoek van Iowa State University. Het verlaagt de kans op een hartinfarct met 45 procent. Het is een remedie tegen obesitas, het vermindert je trek en helpt dus bij het lijnen, Het zorgt dat er minder suiker wordt genomen en is zinvol tegen de ontwikkeling van diabetes type-2.

Rennen maakt slimmer
En alsof dat nog niet genoeg is, maakt hardlopen ook slimmer. Neurowetenschappers van de Universiteit van Cambridge ontdekten enkele jaren geleden al dat hardlopen de aanmaak van grijze massa stimuleert en zorgt voor meer mentale scherpte en een betere werking van het geheugen. Onlangs ontdekten wetenschappers van het Amerikaanse Salk Institute for Biological Studies dat de energie die onze spieren en ons brein nodig heeft, wordt gecontroleerd door hetzelfde eiwit ERRy, de oestrogeen-gerelateerde receptor gamma.

Hardlopen en een goed geheugen zijn aan elkaar gelinkt
Al eerder ontdekten dezelfde wetenschappers dat het verhogen van ERRy bij muizen hun hardloopcapaciteit verdubbelde en ze meer vet gingen verbranden. Waarom het eiwit ook in de hersenen aanwezig is, was lang niet duidelijk. Hier wordt namelijk geen vet maar suiker verbrand. Nu blijkt dat het eiwit de verbranding van suiker in de hersenen stimuleert en zo ook wellicht opgevoerd zou kunnen worden. Het hart en de spieren hebben een stoot energie nodig voor beweging, neuronen hebben op hun beurt een stoot energie nodig om nieuwe herinneringen te vormen; zo legt Ronald Evans uit, hoogleraar biologie en directeur van het instituut. Hoofdonderzoeker Liming Pei merkt op dat iedereen kan leren, maar sommige mensen leren efficiënter en kunnen dingen beter onthouden dan anderen. We denken dat dit gelinkt kan zijn aan veranderingen in het metabolisme van het brein.

Voetbal versus hardlopen

Een grootscheeps Deens onderzoekÂuit 2010 dook juist uitvoerig in de gezonde kanten van het voetbalspel. Ook hier werd toevallig een vergelijking met hardlopen gemaakt. Het project dat maar liefst drie jaar duurde en waaraan 50 onderzoekers uit zeven landen meewerkten, werd geleid door de hoogleraren Peter Krustrup en Jens Bangsbo van de afdeling Exercise and Sports Science van de Universiteit van Kopenhagen. Hun conclusie was helder. Voetbal leidt tot vele voordelen voor onze gezondheid en tot algehele fitheid, vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs beter dan door hard te lopen.

Zorgeloos het veld af
Volgens Krustrup leidt slechts twee tot drie uur voetballen per week al tot aanzienlijke verbeteringen voor onze bloed- en hartvaten, onze spieren en onze stofwisseling. Het maakt niet uit of het om mannen of vrouwen gaat, welke leeftijd de voetballer heeft of welk niveau. Opvallend was ook dat voetbal in een van de onderzoeken bij alle participanten zorgden voor een flow, waarbij ze zich gemotiveerd, blij en betrokken voelden. De vermoeidheid viel weg en ze vergaten de tijd. Tot slot was een frappant detail uit de onderzoeken dat de vrouwelijke voetballers evenmin als de vrouwelijke hardlopers aangaven dat hun zorgen op het sportveld zo maar leek te verdwijnen. De mannelijke voetballers daarentegen, in tegenstelling tot de mannelijke hardlopers, gaven expliciet aan dat al hun zorgen tijdens het voetballen geheel van hun af vielen.

Lilian Polderman voor MT

17 juli 2024
fysio-rutger-van-der-veen-fysiosportief-groningen-

Maak kennis met Rutger, voetballer en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Rutger van der Veen en ben sinds kort werkzaam bij fysiosportief. Daarnaast, ben ik ook als fysiotherapeut werkzaam bij de KNVB jeugd. Daar werk ik met enthousiaste/getalenteerde voetballers. Zelf... Lees verder

12 juli 2024
aanhoudende-pijn-chronisch-fysio-groningen-fysiosportief

Lotte en Laurens beantwoorden 5 vragen over fysiotherapie voor aanhoudende pijn

Hallo, wij zijn Lotte en Laurens, psychosomatisch fysiotherapeut en fysiotherapeut bij fysiosportief. Wij zijn geïnteresseerd in de wederzijdse invloed van de mentale en de fysieke gesteldheid van de mens. En wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen je bewegingsprobleem.... Lees verder