Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je pols en hand.

Wat is artrose?

Aan het uiteinde van jouw botten zit een laagje kraakbeen dat glad en verend is. Hierdoor kan de pols soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen. Bij artrose is er sprake van schade, of een verminderde kwaliteit, van dit kraakbeen.

Hoe ontstaat artrose in je pols en hand?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Meestal horen dit soort klachten bij het ouder worden. Je zou het kunnen uitleggen als kraakbeenslijtage na gebruik door de jaren heen. In sommige gevallen komt het ook op jongere leeftijd voor. Het gaat dus om de verandering van het kraakbeen in het polsgewricht.

Het onderliggende bot komt gedeeltelijk bloot te liggen en in sommige gevallen kan het kraakbeen helemaal verdwenen zijn. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat kan veel pijn veroorzaken.

De meeste mensen ouder dan 55 jaar hebben artrose van de hand of pols, maar slechts 20 % hiervan ondervindt er ook daadwerkelijk klachten aan.

Wat voel je van artrose in je pols en hand?

Je ervaart pijn en stijfheid in het gewricht. Meestal wordt artrose in de hand gezien in de vingers aan de de duimzijde van de onderarm. Met name in de ochtend kan de pols stijf aanvoelen, of na een langere periode van inactiviteit. De ergste stijfheid verdwijnt binnen 30 minuten. Wringende bewegingen kunnen zeer doen, en er kan sprake zijn van krachtverlies. Beide handen en polsen kunnen aangedaan zijn.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van artrose in je pols en hand?

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het bezoeken van een specialist om jouw pols te beoordelen en mee te denken, en om risicofactoren in kaart te brengen en samen met jou aan te pakken. Het is belangrijk om te weten of er überhaupt sprake is van artrose, of dat er andere factoren in de pols een rol spelen. Ook is het dan belangrijk om je leefstijl hierop aan te passen. Gerichte oefeningen voor je polsen, gezonde voeding en genoeg slaap zorgen ervoor dat de progressie van artrose in je pols geremd kan worden. Bij veel pijn dien je de aangedane gewrichten tijdelijk te ontzien bij dagelijkse activiteiten, maar blijf wel gedoseerd bewegen.

Als je polsklachten aanhouden, dan kan ons team van hand en pols fysiotherapeuten jou goed helpen.

Fysiotherapie voor artrose in je pols en hand

Helaas bestaat er tot op dag van vandaag nog geen genezende behandeling voor artrose. Wel zijn er behandelingen die de klachten als gevolg van deze artrose kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het zo mobiel mogelijk houden van het gewricht.
Wij begeleiden je vanaf het begin met een op jou toegepast gericht advies, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie om jouw pols weer zo sterk en stabiel mogelijk te maken. We kunnen gebruik maken van een spalk of tape in de beginfase om overbelasting van het gewricht te voorkomen. Pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie kan worden toegepast als er sprake is van hevige pijn. Mocht het nodig zijn in geval van een verregaande mate van artrose en een grote beperking in jouw dagelijkse leven, dan begeleiden we jou in samenwerking met huisarts en orthopeed bij de keuze om operatief jouw klachten te verlichten.

Ben jij benieuwd of er sprake is van artrose in je pols en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je hand en pols

Meer informatie over fysiotherapie voor handklachten en polsklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de hand en pols, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de hand en pols en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je hand en pols bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.