FYSIOTHERAPIE VOOR EEN MEDIAAL TIBIAAL STRESS SYNDROOM BIJ HARDLOPERS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor mediaal tibiaal stress syndroom bij hardlopers.

Wat is mediaal tibiaal stress syndroom?

Mediaal tibiaal stress syndroom (afgekort MTSS) is een blessure van het scheenbeen. In de volksmond wordt vaak gesproken van shin splints. De pijnregio kan variëren, maar bevindt zich vaak aan de binnenzijde van het scheenbeen. Het maximale pijnpunt bevindt zich ongeveer op het onderste 1/3 deel van het scheenbeen. De m. Soleus, een spier die zich bevindt achter het scheenbeen en kuitbeen speelt in deze klacht een belangrijke rol. Deze spier veroorzaakt overmatige trekkrachten aan de binnenkant van het scheenbeen, met irritatie van het scheenbeen tot gevolg.

Hoe ontstaat een mediaal tibiaal stress syndroom?

De theorieën lopen uiteen, en er is niet echt een duidelijke oorzaak bekend. Eén theorie is dat de m. Soleus, een spier die zich bevindt achter het scheenbeen en kuitbeen in deze klacht een belangrijke rol speelt. Deze spier veroorzaakt overmatige trekkrachten aan de binnenkant van het scheenbeen, met irritatie van het scheenbeen tot gevolg. Een andere theorie is dat een andere spier, de tibialis Posterior, zorgt voor de irritatie. Tegenwoordig zijn er echter ook onderzoeken die aangeven dat het voornamelijk de botbelasting is die zorgt voor MTSS.

Wat wel bekend is, is dat de klacht voornamelijk voorkomt bij sporten waarin de onderbeenspieren zich vaak en veel moeten aanspannen. Hardlopen is hiervan een goed voorbeeld.

Op het moment dat je jouw training te zwaar of te snel opbouwt, of andere schoenen gaat dragen, of altijd aan dezelfde kant van de weg loopt heb je een grotere kans op het ontwikkelen van MTSS. Hetzelfde geldt als je platvoeten of O-benen hebt. Ook te strakke schoenen, rennen met het lichaamszwaartepunt te ver naar voren, een eerste grondcontact op het voorste 1/3 deel van de voet, zwakke achillespezen kunnen oorzaken zijn voor het ontwikkelen van MTSS.

Wat voel je van een mediaal tibiaal stress syndroom?

De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen eerst tijdens het hardlopen verdwijnen, en dan aan het einde van de training weer opspelen. In rust verdwijnt de pijn over het algemeen. Er is drukpijn aan de binnenkant van het scheenbeen, op de tenen staan kan gevoelig zijn, en soms kun je wat reliëf voelen op het bot waar het pijnlijk is. Er kan roodheid of zwelling aanwezig zijn.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een mediaal tibiaal stress syndroom?

Het is belangrijk niet te lang met deze klacht door te blijven lopen, maar snel een deskundige in te schakelen om de klacht te beoordelen en met name te kijken waar dit vandaan kan komen. Loop in ieder geval niet door de pijn heen, dan wordt het uiteindelijk erger.

De overmatige trekkracht op de scheen moet worden weggenomen, waarbij de oorzaken moeten worden aangepakt. Denk hierbij aan het aanpassen van de loophouding, het gebruiken van goed schoeisel en eventueel zooltjes, het verminderen van piekbelasting en niet op blote voeten hardlopen.

Hier kan ons team van hardloopfysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een mediaal tibiaal stress syndroom

Allereerst stellen wij vast of er daadwerkelijk sprake is van MTSS. Afhankelijk hiervan starten wij met een programma om de symptomen te verminderen. Dit bevat onder andere het in kaart brengen van het hardlopen door middel van een hardloopanalyse en deze aan te passen op de belastbaarheid van het lichaam.

Stretchoefeningen en detonisatie (massage) van de kuiten zijn belangrijk om de trekkrachten op het onderbeen te verminderen. Ook kunnen we, adviseren op het gebied van schoeisel en zooltjes. We zorgen ervoor dat jouw kracht en stabiliteit wordt verbeterd, zodat het lichaam beter bestand is tegen de krachten die op het onderbeen worden uitgeoefend tijdens het hardlopen. Als het aangewezen is voor jouw aandoening maken we gebruik van shockwave therapie.

Shockwave maakt gebruik van hoog-energetische geluidsgolven die het aangetaste peesweefsel prikkelen. Hierdoor wordt een genezingsreactie in gang gezet, in plaats van het continueren van ontsteking door het lichaam. De doorbloeding en stofwisseling worden gestimuleerd. Als de behandeling aanslaat zijn hiervoor niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, tot maximaal 10. Als er na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft doorgaan met deze behandeling geen effect.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een mediaal tibiaal stress syndroom, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures

Voor meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.