HOE GAAT DE EERSTE AFSPRAAK, DE INTAKE BIJ EEN FYSIOTHERAPEUT?

Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. Natuurlijk over de oplossing van je bewegingsprobleem, maar ook over de organisatie van je behandeling. Bijvoorbeeld met deze informatie over wat je kan verwachten van de eerste afspraak, de intake bij een fysiotherapeut.

De intake bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak die je hebt bij de fysiotherapeut noemen we de intake. Tijdens een intake probeert de fysiotherapeut erachter te komen wat je lichamelijke klachten precies zijn, hoe deze zijn ontstaan en op welke manier ze in stand worden gehouden.

De screening tijdens de intake bij de fysiotherapeut

Omdat je tegenwoordig zonder verwijzing naar de fysiotherapeut kan, is het belangrijk dat de fysiotherapeut voor het onderzoek aan eerst een zogenaamde screening doet om aandoeningen in kaart te brengen waar andere zorgverleners voor moeten worden ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan lage rugklachten, waarbij plotseling onverklaarbaar gewichtsverlies een reden is om jou naar de huisarts te sturen voor nader onderzoek.

Door deze screeningsvragen altijd te stellen kan de therapeut vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar de huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut. Toch blijft het altijd de taak van de therapeut om te signaleren of andere zorgverleners ingeschakeld moeten worden voor jouw klacht.

De anamnese tijdens de intake bij de fysiotherapeut

Na de screening gaat de therapeut verder met het doorvragen over jouw specifieke klacht tijdens de
zogeheten anamnese. Hierbij stelt hij bijvoorbeeld vragen wanneer de klacht begonnen is, hoe het ontstaan van de klacht is geweest (bijvoorbeeld een acuut moment of juist een langdurige overbelasting) en of het sinds het ontstaan van de klacht beter, of juist erger is geworden.

Zo zijn er nog een heel aantal vragen die de therapeut stelt, om ervoor te zorgen dat het onderzoek specifiek wordt toegesneden op datgene dat jij hebt verteld. Als jij bijvoorbeeld meldt dat je zonder aanwijsbare oorzaak wat last hebt gekregen van je enkel tijdens het hardlopen, is het niet waarschijnlijk dat jij je enkel gebroken hebt en hoeft de therapeut daarvoor los van een algemene inspectie geen specifieke testen te verrichten in zijn onderzoek.

Het onderzoek tijdens de intake bij de fysiotherapeut

Tijdens het onderzoek gaat de therapeut de regio van jouw klacht, en de regio’s die hiermee samenhangen, onderzoeken om te kijken of er onder andere sprake is van een verschil in beweeglijkheid, kracht of stabiliteit. Zorg daarom altijd dat je gepast ondergoed aan hebt. Eerst doet hij een algemene inspectie, om zwelling, roodheid, standsverschillen of atrofie (verminderde spieromvang) vast te stellen. Vervolgens doet de therapeut een onderzoek naar de beweeglijkheid van het gewricht in kwestie. Kan bijvoorbeeld de knie nog goed buigen, of kan de nek nog goed roteren zonder pijn?

Daarna doet de fysiotherapeut testen om te kijken of de spierkracht aangedaan is. Dit zijn de zogenaamde weerstandstesten. Na de weerstandstesten doet de therapeut een aantal specifieke testen die passen bij het gewricht waarvan jij last hebt. Zo kan hij bijvoorbeeld onderscheid maken tussen klachten die zijn ontstaan vanwege peesproblemen, spierproblemen, zenuwaandoeningen of andere oorzaken. Alle testen beoordeelt de therapeut in het licht van de anamnese.

De conclusie van de intake bij de fysiotherapeut

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? Hoe lang verwacht je dat het gaat duren?

Tot slot zorgt de fysiotherapeut ervoor dat alle administratieve zaken op orde zijn, zodat jij tijdens een volgende afspraak meteen een behandeling kan krijgen.

Aangezien een grondige uitvoering van bovenstaande zaken in 30 minuten vaak al moeilijk is om binnen de tijd af te ronden, behandelen wij als fysiotherapeuten in principe niet tijdens de eerste afspraak van 30 minuten. Het is wel mogelijk om meteen een behandeling in te plannen die volgt direct na de intake. Een intake en een eerste behandeling duurt dan ook 60 minuten en geldt als twee behandelingen in totaal.

Meer informatie over je behandeling bij fysiosportief

Voor meer informatie over de eerste afspraak, de intake bij een fysiotherapeut kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie over je behandeling bij fysiosportief. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de organisatie van je behandeling en stel je ons je eigen vraag.