FYSIOTHERAPIE VOOR HOUDINGSKLACHTEN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor houdingsklachten.

Wat zijn houdingsklachten?

Je bent bij de fysiotherapeut gekomen met klachten die gerelateerd zijn aan je houding. Op deze pagina leggen we uit hoe deze klachten kunnen ontstaan, welke risicofactoren hieraan kunnen bijdragen en hoe je op de beste manier met deze klachten om kunt gaan.

Hoe ontstaan houdingsklachten?

In de laatste decennia is men steeds vaker en langduriger een zittend beroep uit gaan oefenen. Waar vroeger nog veel werd gestaan en gelopen, zitten mensen nu vaak meerdere uren na elkaar achter een bureau of in een auto. Daar komt bij dat zij vaak lange tijd achtereen gebruik maken van een computerscherm. Op die manier blijven de spieren steeds in een zogenaamde statische houding, waarbij er weinig beweging plaatsvindt. Hierdoor ontstaan zogenaamde triggerpoints. Dit zijn kleine verhardingen in een spier, ongeveer ter grootte van een erwt, die kunnen zorgen voor lokale pijnklachten. Deze trigger- points kunnen zo erg worden dat zij hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Veel houdingsklachten komen voort uit een verkeerde stand van het bekken. Bij lang zitten heeft het bekken soms de neiging om naar voren te kantelen, wat tot gevolg heeft dat men met een holle rug zit. Deze positie van het bekken zorgt ervoor dat de heupspieren zich verkorten. Uiteindelijk kunnen deze verkorte heupspieren zo een holle rug in een staande positie veroorzaken, wat kan leiden tot lage rugklachten.

Daarnaast ervaren veel mensen klachten doordat zij met zogenaamde ‘ronde schouders’ zitten. Dit komt doordat mensen vaak ineengezakt zitten als zij met hun werk of studie bezig zijn. Op deze manier verkorten de borstspieren, terwijl de rugspieren steeds langer worden en daardoor verzwakken. Dit kan leiden tot schouderklachten.

Tot slot kunnen houdingsklachten ontstaan uit een zogenaamde ‘forward head posture’. Bij deze positie bevindt het zwaartepunt van het hoofd zich voor het lichaam. Dit gaat vaak gepaard met de ronde schouders, en wordt ook veroorzaakt door weinig spieruithoudingsvermo- gen van de rugspieren. Verkorting en stijfheid kan ontstaan in de nekspieren, wat kan leiden tot nekpijn en zelfs hoofdpijn.

Wanneer loop je risico op houdingsklachten?

Risico factoren voor houdingsklachten zijn onder andere:

• Hoge werkdruk
• Onjuiste werkwijze
• Lange werktijden
• Zwaar lichamelijk werk
• Verkeerd tillen
• Overgewicht
• Gebrek aan beweging
• Stress
• Slaapgebrek
• Onjuiste slaaphouding
• Vaak buigen en draaien van de romp

Wat kan ik zelf doen aan houdingsklachten?

De volgende oefeningen helpen om houdingklachten te verlichten.

1. Zorg dat je in een juiste houding zit. Dit betekent dat de rug recht is, de schouders naar achteren getrokken en het hoofd zich recht boven het lichaam bevindt. In deze positie draai je rustig met de schouders rondjes naar voren. Herhaal dit tienmaal. Vervolgens draai je rustig rondjes naar achteren. Herhaal dit tienmaal. In totaal doe je deze oefening drie keer.

2. Zorg dat je in een juiste houding zit. Breng je rechteroor naar je rechterschouder, zodat de linkerzijde van je nek op rek komt. Eventueel kun je met je rechterhand wat druk op je hoofd uitoefenen. Houd deze rek 30 seconden vast. Vervolgens herhaal je deze beweging aan de linkerzijde. In totaal doe je deze oefening drie keer.

3. Zorg dat je in een juiste houding zit. Leg vervolgens je kin op je borst. Langzaam volg
je met je ogen de grond naar de linkermuur, dan over de linkermuur richting het plafond en vervolgens naar de rechtermuur totdat je weer bij de grond voor je uitkomt. Het helpt om je
in te beelden dat je een vliegje volgt. Doe dit langzaam en gecontroleerd. Vervolgens herhaal je dit de andere kant op. Herhaal deze oefening drie keer.

4. Ga met je rug tegen de muur aan staan. Breng vervolgens de kin naar de borst, waarbij je achterhoofd steeds contact blijft houden met de muur. Het lijkt zo een klein beetje alsof je een onderkin maakt. Herhaal deze beweging tien keer. In totaal doe je deze oefening drie keer.

Ook kan ons team van rug fysiotherapeuten jou goed helpen met fysiotherapie.

Fysiotherapie voor houdingsklachten van fysiosportief

Onze rug fysiotherapeuten kunnen ervoor zorgen dat de spierspanning in de nek of rug lager wordt. Dit kunnen ze doen door middel van massage of dry needling. Bij massage neemt de bloedtoevoer naar het pijnlijke gebied toe. Zo komen er meer voedingsstoffen bij de spier. Door de druk van de massage worden de afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in de spier afgevoerd, en kunnen de voedingsstoffen werken aan het herstel van de spier. Op die manier ontstaat er weer een normale stofwisseling in de spier. Bij dry needling wordt met een acupunctuurnaald geprikt op het triggerpoint, zodat deze ontspannen raakt.

Je fysiotherapeut kan ook helpen met het aan- leren van een goede houding. Dit lijkt makke- lijker gezegd dan gedaan. Vaak is het voor mensen erg moeilijk om dit aan te passen, om- dat zij deze houding al heel lang gewend zijn. Samen met de fysiotherapeut wordt gezocht naar middelen om de aangeleerde houding te blijven volhouden. Op die manier kan iemand uiteindelijk zelf ervoor zorgen dat zijn of haar klachten niet terugkeren.

Ook kan je fysiotherapeut een goede core-stability aanleren. Vaak zijn de spieren rondom de romp (de core) namelijk verzwakt en instabiel, wat kan zorgen voor nek- of rugklachten. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat deze spieren op een goede manier getraind worden, zodat de rug weer sterk en stabiel wordt.

Heb je een vraag over fysiotherapie voor houdingsklachten of wil je hier een afspraak voor maken?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je rug

Meer informatie over fysiotherapie voor rugklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de rug, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de rug en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je rug bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.