Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor crossfit blessures.
Nederlanders die aan Crossfit doen lopen een groot risico op blessures. Dit blijkt uit een onderzoek bij 449 Nederlandse Crossfit-sporters, die een enquête invulden met vragen over hun trainingen en blessures van het voorgaande jaar. Ruim de helft van de ondervraagde sporters die trainden bij een gecertificeerde Crossfit-gym liep een blessure op in het jaar voor de enquête. Bijna een derde van deze geblesseerden had een schouderprobleem, maar ook lage rugpijn en knieblessures kwamen veel voor. Driekwart van de sporters zocht vanwege de blessure fysiotherapeutische hulp.
In meer dan de helft van alle gevallen is de oorzaak overbelasting. Deze oorzaak komt voort uit fouten in de uitvoering van technieken, een te hoge intensiteit, te zware gewichten of opgebouwde vermoeidheid. Risicofactoren zijn:
• Onervarenheid
• Te hoge intensiteit
• Te zware gewichten
• Matige uitvoering van de techniek
Opvallend is dat de duur van trainingssessies, een fysiek beroep of deelname aan andere sporten geen verhoogd blessurerisico met zich mee brengt. Een groot deel van de Crossfit sessies bestaat uit krachttraining, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van gewichtheffen. Een onderdeel dat veel belasting vraagt van het menselijke lichaam.
In veel gevallen is een periode van rust en het verminderen van – sportgerelateerde – belasting voldoende om voor een natuurlijk herstel te zorgen. Meestal zijn de klachten na drie weken zodanig afgenomen dat het weer mogelijk is om rustig de sport weer te beoefen- en en de intensiteit weer op te bouwen.
In een aantal gevallen is de blessure na drie weken nog steeds aanwezig en is behandeling noodzakelijk. Het is wenselijk om een bezoek aan de fysiotherapeut te brengen, om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen. Hieraan kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Zo kunnen bijvoorbeeld blessures ontstaan vanwege een verzwakte rompstabiliteit, waardoor het noodzakelijk is om op een goede manier de buikspieren te trainen.
Hier kan ons team van sportfysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Bij een fysiotherapeutische intake wordt de onderliggende oorzaak achterhaald door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek. Op basis van deze gegevens zal onze crossfit gespecialiseerde fysiotherapeut jou persoonlijk en stapsgewijs begeleiden naar een blessurevrije crossfitsessie.
Samen met de fysiotherapeut stel je vervolgens een behandelplan op. In sommige gevallen is het belangrijk om eerst te werken aan de mobi- liteit en coördinatie voordat er gerevalideerd kan worden. Nadat de mobiliteit is hersteld kan er begonnen worden met een actief oefenprogramma om de spieren en bijvoorbeeld de rompstabiliteit te verbeteren. Op deze manier worden de spieren en gewrichten beter belastbaar gemaakt, om de krachten die er tijdens het crossfitten op worden uitgeoefend goed te kunnen verdragen.
De behandeling zal hoofdzakelijk gericht zijn op het verminderen van pijn, indien nodig het winnen van mobiliteit (de beweeglijkheid) en het trainen van coördinatie en specifieke fysieke belastbaarheid. Bij het trainen van de belastbaarheid wordt in fases gewerkt naar een zo goed als mogelijk herstel. Gedurende de blessure kan er in de meeste gevallen worden doorgetraind met de nodige aanpassingen vanuit onze expertise op het gebied van crossfit-workouts. In alle gevallen zal er op een educatieve manier aandacht worden besteed aan load-manage- ment en een correcte technische uitvoering door een fysiotherapeut met ervaring en expertise op dit gebied.
Heb je een vraag over fysiotherapie voor crossfit blessures of wil je hier een afspraak voor maken?
Meer informatie over onze sportfysiotherapie lees je op onze webpagina over sportysiotherapie