Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor duizeligheidsklachten.
Je hebt het vast wel eens ervaren. Na een tijdje voorovergebogen te hebben kom je overeind en dan voel je je even licht in je hoofd. Duizeligheid, het komt in veel verschillende vormen. Van een licht gevoel in het hoofd of draaiduizeligheid bij het bewegen van je hoofd door een storing in de buisjes van het evenwicht in je oor.
Je voelt je licht in je hoofd of je hebt het gevoel dat alles draait en beweegt. De ene keer kan het kortstondig zijn en soms is het langer aanwezig.
Er zijn heel veel verschillende oorzaken mogelijk. Vaak zien we dat duizeligheid kan komen door medicatie of door een verandering hierin. Ook door het verschil in bloeddruk, hyperventilatie, stress, migraine of spanning/stijfheid van de nek kan duizeligheid ontstaan.
Draaiduizeligheid kan voorkomen na een recente infectie of door een val op het hoofd, we zien deze vorm van duizeligheid ook wel spontaan soms optreden zonder aanwijsbare oorzaak.
Je kunt kijken of er recent iets veranderd is in je medicatie. Of dat veel je stress ervaart. Bekijk of de duizeligheid samengaat met het bewegen van je nek, of dat de duizeligheid optreedt wanneer je minder goed zicht hebt. Bijvoorbeeld als je door en duistere gang loopt.
Door de diversiteit in duizeligheid is het belangrijk om goed te achterhalen wat voor duizeligheid jij hebt. Om deze reden wordt bij elk persoon met duizeligheid een uitgebreide intake gedaan waarbij de screening en anamnese (vragengesprek) centraal staan. De informatie uit de screening en anamnese zijn leidend in het bepalen van de juiste zorg. Na de anamnese wordt het lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken welke behandelbare grootheden jij als individu hebt.
Je fysiotherapeut zal met je bespreken welke behandelmethoden kunnen zorgen voor een afname van je klachten. Hierbij wordt de prognose besproken en kan je samen sparren met de therapeut over een gewenst behandelplan. Jij bent hier zelf ook een belangrijk onderdeel van. De effectiviteit van de behandeling komt namelijk voort uit de inzet van zowel therapeut als patiënt.
Omdat wij meerdere duizeligheid fysiotherapeuten in dienst hebben, zorgen wij ervoor dat de wachttijden zo minimaal mogelijk zijn. Hierbij is ons doel om te zorgen dat wij samen jou hulpvraag gaan realiseren.
Meer informatie over fysiotherapie voor je duizeligheidsklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over duizeligheid, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over duizeligheid en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je duizeligheid bespreken.