Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor liesklachten.
Liesklachten komen voor bij allerlei sporten waaronder voetbal, (ijs)hockey, atletiek, rugby, hardlopen en vele andere sporten. Deze klachten kenmerken zich door pijn in de liesstreek, die soms uitstraalt naar je bil of de binnenkant van je bovenbeen. De liesstreek wordt gevormd door de flexoren (heffers), adductoren (binnenwaartse heffers), je lieskanaal en je schaambeen waar de pezen van de spieren aanhechten. Vaak is tijdens een liesblessure een van de locaties geïrriteerd, soms komt het voor dat er irritatie op twee of meer locaties aanwezig is. Naast de bovenstaande locaties kunnen liesklachten ook andere oorzaken hebben zoals klachten aan het heupgewricht, een liesbreuk of een belemmering vanuit de onderrug.
Er zijn twee manieren waarop liesklachten vaak ontstaan, acuut en geleidelijk. Bij acute liesklachten is er een duidelijk (vaak explosief) moment waarop de klachten ontstaan. De locatie van de pijn verschilt, afhankelijk van welke spier is aangedaan. Acute klachten kunnen optreden bij het schieten tegen een bal, explosief wenden en keren, versnellen tot een sprint en snel afremmen. Bij geleidelijke liesklachten ontstaan de klachten omdat er een disbalans is tussen de belastbaarheid (hoe sterk is de liesregio) en de belasting (eisen van de sport). In het begin kunnen de klachten alleen bij aanvang van het sporten aanwezig zijn. Als de belasting hoog blijft kunnen de klachten toenemen.
Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op liesklachten vergroten: eerdere liesblessures, sporten op hoog niveau, verminderde kracht van de adductoren, bilspieren en flexoren en minder goede voorbereiden op het competitieseizoen bij sporters.
Bij liesklachten vol je een scherpe pijn in je liesregio bij explosieve activiteiten zoals springen, sprinten, wenden/keren en schieten. Wanneer de irritatie dermate hoog is kunnen de pijnklachten ook beperkend aanwezig zijn tijdens het dagelijks leven zoals lopen, traplopen, fietsen en opstaan uit bed en/of stoel. Soms kan ook de mobiliteit van de liesregio en heup beperkt zijn, dit is vaak het gevolg van een klachten die geleidelijk ontstaat. Waardoor er een hogere mate van spanning op de spieren is die de mobiliteit beperken.
In veel gevallen is een periode van rust en het verminderen van de (sport gerelateerde) belasting voldoende om voor een natuurlijk herstel te zorgen. Bij veel pijn valt te overwegen om gebruik te maken van NSAID’s als ibuprofen of paracetamol. Meestal zijn de klachten na drie weken zodanig afgenomen dat het weer mogelijk is om rustig te gaan sporten en de intensiteit weer op te bouwen. Het belangrijkste is om weer vertrouwen te krijgen in je liesregio wanneer je weer start met het opbouwen van je sport. Mocht dit niet het geval zijn, kunnen wij je daarbij ondersteunen.
Samen richten we ons op een multimodale aanpak van je klachten. We geven je inzicht in je klachten en adviezen over het verminderen van je (sport gerelateerde) belasting, passen ischemische compressie (triggerpoint behandeling) en massagevormen toe rondom je liesregio en gaan samen aan de slag in de oefenzaal om je lies zo sterk mogelijk te maken en jij het vertrouwen weer vindt om je sport te hervatten.
Ben jij benieuwd naar de oorzaak van je liesklachten wat je er zelf aan kan doen en hoe wij je met je liesklachten kunnen helpen?
Meer informatie over fysiotherapie voor lies lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de lies, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de lies en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je lies bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.