FYSIOTHERAPIE VOOR SPIERSPANNING HOOFDPIJN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor spierspanning hoofdpijn.

Wat is spierspanning hoofdpijn?

Jaarlijks krijgt 74-85% van de mensen last van spierspanningshoofdpijn. Ondanks deze hoge percentages is de oorzaak van de hoofdpijn nog onbekend. Er zijn verschillende theorieën, maar deze zijn nog niet (of niet voldoende) wetenschappelijk onderbouwd. Gelukkig is wel bekend wat je kan doen tegen deze vorm van hoofdpijn.

Hoe ontstaat spierspanning hoofdpijn?

De naam zou vermoeden dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door de hoge spierspanning, maar dit lijkt een symptoom te zijn van de hoofdpijn en niet de oorzaak. Wel zou het de hoofdpijn kunnen beïnvloeden. Er zijn naast spanning veel (externe) factoren die deze vorm van hoofdpijn kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, oog inspanning, hormonen, geestelijke inspanning. Het kan dus gezien worden als een multifactorieel probleem (NHG-standaard- Hoofdpijn).

Wat voel je van spierspanning hoofdpijn?

Om te kunnen spreken van spierspanningshoofdpijn moet het klachtenbeeld aan twee van de volgende kenmerken voldoen; de pijn duurt een uur tot dagen, pijn aan beide kanten van het hoofd, drukkend/beklemmend gevoel, lichte tot matige intense pijn en geen verergering(of zelfs afname) bij inspanning. Daarnaast kunnen er nog andere symptomen optreden: pijnlijke en stijve schouders, misselijkheid (in lichte mate en geen overgeven) en een lichte gevoeligheid voor licht of geluid.

Fysiotherapie voor spierspanning hoofdpijn

Binnen fysiosportief behandelen wij veel mensen met deze vorm van hoofdpijn.

Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Inzicht krijgen van je eigen klachten staat hierin centraal. Ook wordt er besproken wat de prognose is (hoe lang duurt het en hoeveel afname in klachten mag er verwacht worden).

De behandeling bestaat verder uit verschillende behandelmethodes die vallen onder Manuele therapie (mobilisatie en manipulaties) en oefentherapie. Het toepassen van massages kan in sommige situaties ook meerwaarde hebben. Een combinatie van de bovenstaande behandelmethodes maakt het mogelijk om de klachten te doen afnemen op relatief korte termijn maar ook op lange termijn.

De hoofdpijnspecialisten van fysiosportief helpen je hier graag mee.