FYSIOTHERAPIE VOOR EEN PATELLOFEMORAAL PIJNSYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een patellofemoraal pijnsyndroom.

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)?

In ieder geval een hele mondvol! Een veel voorkomende knieklacht, met name bij lichamelijk actieve jongeren. Jouw knie bestaat simpel gesteld uit drie bottige delen die met elkaar een gewricht vormen. Het onderbeen, bovenbeen en de knieschijf. Die knieschijf fungeert als een soort hefboom op het moment dat het been gaat strekken. Die beweegt dan in een soort groeve van het bovenbeen. Bij het strekken gaat de knieschijf naar boven, en bij het strekken gaat hij naar beneden. Als deze sporing niet helemaal goed loopt, kan dit klachten geven. Dit is een voorbeeld van patellofemoraal pijnsyndroom: een medische benaming (verzamelnaam) voor een complex beeld van pijnklachten rondom de knieschijf.

Hoe ontstaat PFPS?

Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van PFPS. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van verminderde spierkracht, inactiviteit of juist overbelasting, hypermobiliteit, eerdere knieblessures of platvoeten.

Daarnaast kan PFPS ook ontstaan doordat men al geruime tijd sportactiviteiten uitvoert met ongeschikt schoeisel. Standsafwijkingen in de knieën, zogenaamde X-benen, kunnen ook zorgen voor een verminderde functie van het gewricht. Daarnaast kan een verminderde rompstabiliteit ook een rol spelen bij PFPS.

Wat voel je van PFPS?

Je voelt vaak pijn rondom de knie die verergert bij hurken, knielen, traplopen, fietsen en lang zitten met gebogen knieën. Soms kan het voelen alsof er een band om de knie zit. Het kan een vervelende en langdurige klacht zijn, variërend van enkele maanden tot soms zelfs langer dan een jaar.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van PFPS?

Het is belangrijk te weten dat de pijn vervelend is maar verder onschuldig. Vervolgens kunnen relatieve rust (het vermijden van pijnlijke activiteiten), oefentherapie waarbij je de bovenbenen en de omliggende structuren versterkt en het tapen van de knie de klachten verhelpen. Ook kan het zijn dat zooltjes een verbetering geven van je looppatroon, waardoor de belasting op de knie vermindert en daarmee de pijn afneemt.

Het is aan de arts of fysiotherapeut om al deze factoren te beoordelen, en te bepalen welke hij kan behandelen om zo een invloed te kunnen uitoefenen op jouw klacht.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor PFPS

Allereerst kijken wij waarom jouw knie pijn doet. We beoordelen de stand van je voeten, knieën en heupen en brengen jouw wekelijkse belasting in kaart. Wij adviseren jou op welke manier je het beste jouw knie kan belasten, maar toch niet overbelasten. Daarnaast gaan we met jou aan de slag om de spieren die onderbelast worden, gericht op te trainen zodat je weer sterk en stabiel wordt. Dit zorgt vaak voor een verbetering van de functie van de knie, en heeft een pijndempend effect. Tijdens dit alles vertellen we alles wat jij wil weten over jouw klacht.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van patellofemoraal pijnsyndroom en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.