FYSIOTHERAPIE VOOR EEN BLESSURE VAN JE HAMSTRINGS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een blessure van je hamstrings.

Wat zijn de hamstrings?

Een gekke naam voor zo’n bundel spieren achter op je bovenbeen. Een naam die te danken is aan de manier waarop ze varkens ophangen om ham te laten rijpen. Maar ook een naam die, als je er gescheurde voor zet, niet fijn is om te ervaren!

De hamstrings bestaan uit drie spieren, die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de knie. Ze lopen grofweg gezegd vanaf je zitbeen (dus bij je bil) via de achterzijde van je bovenbeen tot over de knieholte, waar ze aanhechten aan je onderbeen. Ze lopen dus langs de knie, en zijn (onder andere) verantwoordelijk voor het buigen van dit prachtige gewricht. Ook zorgen ze voor het naar achteren brengen van de heup en draaien van de knie.

Zoals je wel kunt voorstellen gebruik je deze spiergroep best veel. Ze werken veel samen met de quadriceps. Als de quadriceps de knie strekken, zorgen de hamstrings ervoor dat de knie niet helemaal naar boven gevouwen wordt. Ze houden de knie dus functioneel tegen. Je gebruikt de hamstrings dus ook bijna altijd in beweging, ook als je de knie niet per se buigt!

Hoe ontstaat een blessure van je hamstrings?

Waar het vaak mis gaat is het volgende. Tijdens sport moet je wel eens sprinten. Anders haal je de bal niet, kun je niet scoren, kun je niet winnen en ben je niet blij. Om zo’n sprint mogelijk te maken moet het lichaam snel reageren op krachten die inspelen op je lijf. En zo ook op je spieren. Je dwingt je spiervezels om keihard te werken om jou snel vooruit te krijgen.

Het kan dan zo zijn dat de spiervezels van de hamstrings dit niet volhouden, en zodanig scheuren. Dat kan bij sprinten, maar ook bij een onverwachte beweging of bij plotseling afremmen.

Wat voel je van een blessure van je hamstrings?

Je voelt dan een felle steek in je bovenbeen, en kan opeens moeilijk lopen. Ook rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. Soms zie je zelfs een bloeduitstorting ontstaan in de vorm van een grote blauwe plek achter op je bovenbeen.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een hamstringblessure?

Zorg dat je de hamstring in eerste instantie rust geeft, zodat de spier kan herstellen. Rust betekent in dit geval niet niets doen, maar het vermijden van bewegingen die de spier niet aankan. Rustig fietsen, mits dit pijnvrij gaat, mag dus bijvoorbeeld wel en is zelfs goed.

Na een periode van rust is het belangrijk om rustig wat rekoefeningen te gaan doen, en te beginnen met basis-oefeningen om de spieren te versterken. Vervolgens kun je dit opbouwen met zwaardere oefeningen om helemaal aan het eind te eindigen met explosieve oefeningen en sprinttraining.

Het is belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen door de fysiotherapeut. Die kan, bijvoorbeeld door middel van echografie of diagnostische tests, vaststellen met welk type hamstringblessure je te maken hebt, hoe lang het zal duren voordat je weer kan sporten en hoe je deze blessure het beste kan behandelen. Als je bijvoorbeeld te snel je sport hervat, kan de in eerste instantie relatief onschuldige blessure na een nieuw trauma opeens veranderen in een langdurig traject, en dat wil je koste wat kost voorkomen.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een blessure van je hamstrings

Ten eerste beoordelen wij welk type hamstringblessure in jouw geval van toepassing is. Op basis hiervan brengen wij in kaart op welke manier jij je sport weer kan opbouwen.

Wij begeleiden je middels een duidelijk protocol vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. We beginnen met isometrische oefeningen en breiden uit naar één-benige oefeningen, om vervolgens richting sprong- en snelheidsoefeningen te gaan. We eindigen de revalidatie met nadruk op sprong, draai- en kapoefeningen om een return to sport mogelijk te maken. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie, en verminderen we de kans op een nieuw letsel van de hamstring.

Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed, als zij bij de casus betrokken zijn. Het is essentieel om deze opbouw individueel en specifiek toe te passen en goed te monitoren, vanwege het risico op een nieuwe blessure van de hamstring bij een te snelle sporthervatting.

Ben jij benieuwd of je er iets aan de hand is met jouw hamstrings, of wil je graag begeleid worden in jouw revalidatie hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.