FYSIOTHERAPIE VOOR EEN FROZEN SHOULDER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een frozen shoulder.

Wat is een frozen shoulder?

De naam zegt eigenlijk al heel veel. Een schouder die vastzit, niet goed meer beweegt, als het ware bevroren is geraakt. Als we dieper de anatomie van de schouder bekijken heeft de schouder naast een groot aantal spieren, pezen, slijmbeurzen enzovoorts ook een schouderkapsel. Dit kapsel is een soort vezelige band van bindweefsel om de botten van de schouder heen, gevuld met vocht dat zorgt voor stabiliteit en smering van het gewricht.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van dit gewrichtskapsel. Hierdoor verdikt en verstrakt het kapsel waardoor de bewegingen van je schouder worden gelimiteerd. De oorzaak van het ontstaan van een frozen shoulder is niet duidelijk bekend. Soms is een val of operatie aanwijsbaar als oorzaak, maar lang niet altijd. Er zijn wel risicofactoren bekend. Diabetes, schildklieraandoeningen, epilepsie, Dupuytren, hart- en longaandoeningen vergroten de kans op een frozen shoulder. Ook stress kan een rol spelen.

Wat voel je van een frozen shoulder?

Je merkt vaak pijn in de schouder, dat kan uitstralen naar de bovenarm. Eerst heb je pijn tijdens bewegen, later ook in rust. De pijn wordt steeds erger, en uiteindelijk neemt de beweeglijkheid van je schouder af.
Een frozen shoulder bestaat bijna altijd uit drie fasen. In de eerste fase bevriest de schouder als het ware, waarbij pijn en vermindering van beweging een grote rol spelen. Dit kan een aantal weken tot negen maanden duren. Je merkt pijn bij je dagelijkse dingen als aan- en uitkleden, autorijden, iets uit een kast pakken enzovoorts. Vervolgens begint de bevroren fase die gemiddeld vier tot negen maanden aanhoudt. De pijn neemt af maar de stijfheid blijft. Tot slot, in de ontdooiende fase, neemt ook de mobiliteit weer toe en daarmee je normale schouderfunctie. Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder gaat vaak vanzelf over, maar kan wel erg lang duren. Sommige mensen hebben er tot langer dan drie jaar last van! Het is belangrijk om de schouder niet volledige rust te geven maar gedoseerd te blijven bewegen. Eventueel kun je in overleg met je huisarts ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie nemen. Het meest belangrijk is om met deze klacht niet te lang af te wachten, maar snel gespecialiseerde hulp te zoeken.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een frozen shoulder

Allereerst diagnosticeren wij in hoeverre er sprake is van een frozen shoulder, en of er nog bijkomende schade in de schouder zit. Hierna gaan we je dagelijkse en wekelijkse belasting samen met jou in kaart brengen, om deze vervolgens af te stemmen op de belastbaarheid van jouw schouder. Als er sprake is van verlies van beweeglijkheid, gaan we hier door middel van manuele technieken en mobilisaties mee aan de slag.

Daarbij geven we je een huis-oefenprogramma om het herstel te bevorderen.
We doen dit alles in nauw overleg met sportarts en/of orthopeed. Als er sprake is van veel pijn, kan een injectie met een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) in het gewrichtskapsel verlichting geven.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een frozen shoulder en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.