FYSIOTHERAPIE VOOR EEN IRRITATIE VAN JE SCHOUDER SLIJMBEURS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een irritatie van je schouder slijmbeurs.

Wat is een slijmbeurs?

In je schouder zitten een aantal slijmbeurzen. Zie het als een soort plat zakje gevuld met vocht. Rondom het schoudergewricht zitten er acht, waarvan de zogenaamde subacromiale bursa, de slijmbeurs onder het schouderdak, het vaakst klachten geeft

Waarom bevindt de subacromiale bursa zich precies onder het schouderdak? Hij zorgt ervoor dat de zogenaamde supraspinatuspees op een soepele manier langs het bot kan glijden bij het heffen van de schouder. Als dat vochtzakje er niet zou zitten, zou de pees heel snel kunnen gaan irriteren vanwege de wrijving. Daarom bevinden slijmbeurzen zich tussen weefsel als huid, pees, spier en bot. Het vocht in de slijmbeurs (gemiddeld heeft elk mens er 156 in zijn of haar hele lichaam) zorgt ervoor dat de slijmbeurs als een kussen kan functioneren om de mate van irritatie die wordt veroorzaakt door bewegen te verminderen en limiteren.

Hoe ontstaat een irritatie van je slijmbeurs?

Dat heeft te maken met zijn ligging. Als je namelijk vaak herhaaldelijke bovenhandse bewegingen maakt, bijvoorbeeld tijdens je werk als schilder, kan het zo zijn dat de slijmbeurs geïrriteerd raakt door de continue druk die hierop wordt uitgeoefend. Bij het uitoefenen van een nieuwe sport kunnen er ook schouderbewegingen worden gemaakt die je niet gewend bent, en daardoor kan een irritatie ontstaan. Een directe impact, bijvoorbeeld tijdens sport, kan ook zorgen voor een bursitis. Tot slot kan het veroorzaakt worden door een bacteriële infectie.

Wat voel je van een irritatie van je slijmbeurs?

Bij een slijmbeursontsteking merk je vaak pijn tijdens activiteiten, maar meestal niet ’s nachts. Als je kijkt naar je schouder merk je soms een snelle zwelling op de plek waar de slijmbeurs zich bevindt. Ook kan het drukgevoelig zijn en warm aanvoelen. Bursitis veroorzaakt door infectie produceert vocht en roodheid. Heffen van de arm is door de pijn soms bijna onmogelijk, ook met ondersteuning van de andere arm.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een slijmbeursirritatie?

Zolang de slijmbeurs niet is geïnfecteerd met bacteriën is het vrij goed te behandelen met rust totdat de acute pijn en ontsteking wat is afgenomen. Eventueel kun je ijs toepassen twee keer per dag ongeveer 15 minuten per keer, en een ontstekingsremmend medicijn als ibuprofen.

Op het moment dat dit allemaal niet helpt kun je in overleg met de huisarts beslissen om met een naald een ontstekingsremmend middel in te brengen. Als dit ook niet helpt kun je in overleg met de orthopeed besluiten om de bursa chirurgisch te laten verwijderen, maar dit komt niet vaak voor.

Een snelle diagnose is belangrijk, om verdere irritatie van de slijmbeurs te voorkomen en deze zo snel mogelijk tot rust te laten komen door middel van gerichte aanwijzingen.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een slijmbeursirritatie van je schouder

Eerst onderzoeken wij de schouder grondig, om specifiek te bepalen waar de pijn vandaan komt en hoe het kan zijn ontstaan.

Wij begeleiden je vervolgens met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je schouder, om daarna te starten met gerichte oefentherapie en rekoefeningen. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw schouder. Wij vertellen jou hoe je klacht is ontstaan en op welke manier jij er zo goed mogelijk mee om kan gaan.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een slijmbeursontsteking en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.