FYSIOTHERAPIE VOOR JE AC-GEWRICHT

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een gebroken schouder.

Wat is het AC-gewricht?

Het AC-gewricht, ook wel het acromio-claviculaire gewricht genoemd, is het gewricht die de verbinding vormt tussen het schouderdak aan het uiteinde van je schouder en het sleutelbeen. Als je begint bij je sleutelbeen op je borst en je voelt steeds een beetje verder richting de buitenzijde, loop je er op een gegeven moment tegenaan. Aan het uiteinde van beide botten zit een laagje kraakbeen, zodat de botstukken soepel langs elkaar kunnen bewegen. Het is dus een heel klein gewrichtje, maar een blessure hieraan is best vervelend!

Hoe ontstaat een blessure van het AC-gewricht?

Een veel voorkomende blessure met name bij sporters is een trauma van de schouder, waardoor de ligamenten die het gewricht bij elkaar houden uitrekken, inscheuren of geheel afscheuren. Een tweede oorzaak kan ouderdom zijn, waardoor de kwaliteit van het kraakbeen van het gewricht is verminderd. Hierdoor beweegt het gewricht niet soepel meer, wat voor pijnklachten kan zorgen. Ook kan één van beide botten, of allebei tegelijk, breken waardoor het AC-gewricht minder of niet meer functioneert.

Wat voel je van een blessure van het AC-gewricht?

Bij een traumatische AC-blessure merk je vaak zwelling bovenop het gewricht. De arm heffen en vervolgens horizontaal voor je hoofd langs bewegen is pijnlijk. Ook kun je moeilijk kracht zetten met de aangedane arm. Dingen tillen, opdrukken, gooien of dragen is dan vaak pijnlijk op de locatie van het AC-gewricht zelf. Bij ouderdomsklachten merk je vaak ook pijn en zwelling, wat erger wordt naarmate je de schouder meer gebruikt.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van het AC-gewricht?

Bij een traumatische AC-blessure is het belangrijk om het gewricht niet meer te irriteren dan nodig. Geef het dus voldoende rust, maar blijf wel binnen de pijngrens bewegen. In het begin is het belangrijk om de pijn te verminderen. Het dragen van een sling, gebruiken van een ice-pack tweemaal per dag voor 20 minuten en pijnmedicatie kan hierbij helpen. Als de pijn vermindert, is het belangrijk om vingers, pols en elleboog te bewegen om stijfheid van de schouder te voorkomen. Vervolgens begin je met het bewegen van de schouder.

Hoe lang het duurt voordat de blessure is hersteld hangt af van de mate van schade.
Bij een AC-blessure vanwege veroudering van het gewricht is het erg belangrijk om een balans te vinden in de belasting (wat doe je dagelijks met je schouder) en de belastbaarheid (hoeveel kan de schouder hebben).

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor het AC-gewricht

Allereerst brengen wij, eventueel door middel van echografie, in kaart welke mate van schade op jou van toepassing is. Vervolgens helpen wij jou met medical taping of advisering over een sling om je schouder gedoseerd tot rust te laten komen. Als overleg met een orthopeed gewenst is, bijvoorbeeld bij een groot trauma van het gewricht waarvoor een hersteloperatie nodig is, ondersteunen we je met het maken van deze keuzes.

Zodra het mag, beginnen wij met het mobiliseren van je schouder, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie om de gehele schoudergordel weer sterk en stabiel te maken. Dit breiden wij na een aantal weken uit naar explosieve en sportspecifieke oefeningen om jou weer fit te maken voor je sport.

Ben jij benieuwd of je last hebt van je AC-gewricht en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.