FYSIOTHERAPIE VOOR EEN SUBACROMIAAL PIJNSYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een subacromiaal pijnsyndroom.

Wat is subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)?

Een hele mondvol! Het is een verzamelnaam voor schouderklachten die veel voorkomen in Nederland, waarbij de pijn vaak ontstaat uit een veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en spieren onder het schouderdak. Dit schouderdak zit aan het uiteinde van je schouder, in medische termen het acromion genoemd. Onder dit schouderdak loopt één van de pezen van je schouder, de zogenaamde supraspinatus. Deze pees beweegt onder het schouderdak door tijdens het heffen van je arm. Bij SAPS zijn deze structuren onder het schouderdak dus aangedaan, waardoor het heffen pijnlijk kan zijn.

Hoe ontstaat SAPS?

Vaak ontstaan deze schouderklachten door overbelasting. Dit kan herhaaldelijk werk zijn, maar ook tijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van verfwerkzaamheden voor je huis, waardoor je opeens veel boven je macht moet gaan werken. Ook veroudering van de structuren rondom je schouder kan een rol spelen bij het ontwikkelen van SAPS.

Wat voel je van SAPS?

Zoals gezegd gaat het om pijn rondom het schoudergewricht. Het kan soms ook uitstralen naar de nek, schouderbladen, bovenarm, elleboog of vingers. In de nacht is het soms pijnlijk om op de schouder te liggen, dus slapen kan ook vervelend zijn bij SAPS. Het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden kan hierdoor moeilijk worden. Denk aan het pakken van een kopje uit de kast, het optillen van een kind of boodschappen doen.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van SAPS?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen. Ga niet stilzitten en de schouder volledig ontzien. Zelfs als het een klein beetje pijn doet, is het belangrijk voor het gewricht om te blijven bewegen. Maar het is wel belangrijk dit met mate te doen. Ga bijvoorbeeld niet te lang tillen en maak niet te veel herhaaldelijke bewegingen boven je hoofd. Moet jij bovenhandse bewegingen maken voor je werk, overleg dan met je werkgever en bedrijfsarts. Het is erg belangrijk om in ieder geval snel naar een specialist te gaan voor het beoordelen van je schouder, en om samen een goed plan op te stellen.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor SAPS

Wij leggen jou allereerst uit waar je klacht vandaan komt, hoe het gekomen is en hoe het uiteindelijk opgelost kan worden. We maken, eventueel ook in overleg met je bedrijfsarts, een plan voor jou waarin we in kaart brengen hoe de verdeling is tussen je belastbaarheid en belasting en hoe we dit met elkaar in balans kunnen brengen.

Tot slot gaan wij stabiliserende en versterkende schouderoefeningen met jou uitvoeren, zodat we de belastbaarheid verhogen. Op die manier kun jij uiteindelijk je werk en sport weer pijnvrij uitvoeren.

Ben jij benieuwd of je last hebt van SAPS en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.