Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een beschadiging van je labrum.
Je schoudergewricht bestaat uit 3 bottige delen. Dit zijn de schouderkop die aan je bovenarm vastzit, het schouderblad met het kommetje waar de bovenarm in beweegt en het sleutelbeen. Op het kommetje van het schouderblad zit een soort band, een ring van elastisch kraakbeen. Dit wordt het labrum genoemd en zorgt voor een verbetering van het bewegen van de kop in de kom. De kom wordt dankzij deze opstaande rand namelijk iets vergroot, zodat de kop er beter in past. Vanuit het labrum loopt één van de twee bicepspezen richting de bovenarm.
Het labrum kan scheuren na een val op uitgestrekte arm of een plotseling ruk aan de schouder. Ook na herhaalde activiteiten of bij een sport waarbij de armen vaak boven het hoofd getild worden kan het labrum beschadigen. Omdat de bicepspees ook vanuit het labrum ontspringt, kan het labrum ook scheuren als er grote druk op de biceps wordt uitgeoefend. De meest voorkomende oorzaak is een schouderluxatie, dat betekent dat de schouder uit de kom is. Hierbij komt de kop van de schouder vaak wat naar voren uit de kom en beschadigt op die manier de opstaande rand.
Er is sprake van pijn, meestal bij bewegingen boven het hoofd. Er kan een gevoel zijn van inklemming of knarsen in de schouder bij bepaalde bewegingen. Je kunt soms het gevoel hebben dat de schouder makkelijk uit de kom kan schieten, dus een instabiel gevoel. Er kan sprake zijn van verminderde beweeglijkheid en soms is er nachtelijke pijn.
Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het bezoeken van een specialist om jouw schouder te beoordelen en mee te denken, en om risicofactoren in kaart te brengen en samen met jou aan te pakken. Het is belangrijk om te weten of er überhaupt sprake is van een beschadiging van het labrum, of dat er andere factoren in de schouder een rol spelen. Gerichte oefeningen voor de stabiliteit van je schouder, gezonde voeding en genoeg slaap zorgen ervoor dat de functie van je schouder zo goed mogelijk blijft. In ieder geval is het belangrijk te blijven bewegen, maar niet per se met veel krachtsinspanning. Vermijd te veel herhalende bewegingen, en bij te veel pijn is het goed om de schouder even (1 of 2 dagen) rust te geven. Maar niet te lang, want anders wordt de schouder stijf!
Ons team van schouder fysiotherapeuten kan jou hier goed bij helpen.
Niet alle labrumscheuren veroorzaken ook daadwerkelijk pijn of een vermindering van bewegen en functioneren van de schouder. In sommige gevallen is genezing uit zichzelf mogelijk, maar een echt herstel zoals het labrum voor de voor de blessure was is moeilijk vanwege de afwezigheid van doorbloeding van het labrum.
Als fysiotherapeut gaan wij eerst een aantal tests afnemen om te bekijken of er daadwerkelijk sprake is van een letsel van het labrum. Als wij dit vermoeden hebben, en er een grote beperking is in het dagelijks leven, hebben wij korte lijnen met de orthopedie van het Martini Ziekenhuis of het UMCG. Daar wordt waar nodig een MRi gemaakt en beoordeeld in welke mate het labrum is aangedaan. Op basis daarvan wordt er in overleg overgegaan tot een stabiliserende schouderoperatie waar het labrum bijvoorbeeld gehecht kan worden en teruggezet op de kom van het schouderblad.
Als er sprake is van lichte symptomen, maar geen instabiliteit is een operatie soms niet nodig. Als fysiotherapeuten gaan wij dan een maatplan maken voor uw herstel, waarbij we met specifieke oefeningen uw schouder sterker maken. Met deze en bijvoorbeeld rekoefeningen verbeteren en optimaliseren we de functie van uw schouder. Waar nodig maken we gebruik van manuele therapie om de pijn te verminderen en de beweging van de schouder te verbeteren. Dit kan in combinatie gaan met een kuur pijnstillende en ontstekingsremmende tabletten. Eventueel kan een injectie plaatsvinden in het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat de ontsteking een aantal weken wordt onderdrukt om zo de geïrriteerde spieren en slijmbeurzen de gelegenheid te geven om te herstellen.
Als leden van Schoudernet Noord begeleiden wij jou ook na een stabiliserende schouderoperatie waar het labrum weer is vastgemaakt. Dit herstel kan 6 tot 9 maanden in beslag nemen, afhankelijk van jouw sportwens. Wij hanteren hierbij de protocollen van Schoudernet Noord.
Ben jij benieuwd of je last hebt van een beschadiging van je labrum en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?
Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.