Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor achillespeesklachten.
De achillespees moet je zien als een soort kabel die de kracht van je kuitspieren overbrengt op je hielbeen. Dit zorgt er onder meer voor dat je kunt lopen. Bij een achillespeesblessure is over het algemeen de achillespees overbelast geraakt. Hierdoor zijn er kleine pees beschadigingen ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk en weet je dus ook niet wanneer het nu precies is begonnen. De precieze schade aan je pees hangt niet samen met hoeveel pijn die het doet.
Een achillespeesblessure kun je oplopen als je de pees meer belast dan gewoonlijk. Overbelasting van de pees kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Verandering van ondergrond of schoenen kunnen ook zorgen voor overbelasting op de pees. Achillespeesblessures komen vaak voor bij bijvoorbeeld hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen en sprongen maken. Ook als je niet sport kun je een achillespeesblessure krijgen. Achillespeesblessures komen het meest voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Bij vrouwen neemt de kans op het ontstaan van een achillespeesblessure na de overgang toe.
Als je een achillespeesblessure hebt zijn de eerste tekenen vaak pijn of stijfheid. Dit voel je meestal op je pees boven je hielbeen bij het opstaan. De pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. Soms kan de achillespees verdikt en rood zijn.
Als je achillespees klachten hebt kunnen ze als volgt toenemen:
Hier kan ons team van enkel fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Wij kunnen je adviseren over het verhogen of juist verlagen van de belasting en kunnen oefeningen voorschrijven en met je doornemen. Het oefenschema is vooral gericht op versterking van je kuitspieren en de achillespees. Het kan zijn dat ook andere factoren van invloed zijn en het spreekt voor zich dat deze dan ook worden aangepakt.
Een operatie aan de achillespees zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten. Dit wordt dan ook weinig gedaan. Mocht je toch geopereerd zijn aan je achillespees, dan kunnen wij van fysiosportief je goed helpen bij het gedoseerd opbouwen van je spiermassa en je conditie zodat jij zo snel als mogelijk maar zeker ook zo verstandig als mogelijk weer kan sporten/bewegen.
Merk je dat het na een paar weken nog niet echt beter gaat maak dan eens een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Achillespees klachten zijn namelijk goed te behandelen doormiddel van fysiotherapie.
Dit geldt zeker als je je in een vroeg stadium laat behandelen. Het herstel kan dan meestal relatief snel en volledig herstellen. . De meeste mensen met lichte klachten aan de achillespees zijn na tien tot twaalf weken klachtenvrij.
Ben jij benieuwd naar de oorzaak van je achillespeesklachten wat je er zelf aan kan doen en hoe wij je met je achillespeesklachten kunnen helpen?
Voor meer informatie over de achillespees en enkel kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.