FYSIOTHERAPIE VOOR EEN WHIPLASH

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een whiplash.

Wat is een whiplash?

Traumagerelateerde nekpijn (whiplash associated disorder – WAD) is nekpijn die ontstaat als gevolg van een trauma. Het beloop van WAD komt overeen met die van a-specifieke nekklachten.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat door een onverwachte en heel snelle beweging waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren slingert. Dit gebeurt meestal door een ongeluk in het verkeer. Maar het kan ook gebeuren tijdens het sporten, je werk of een ongeluk thuis. De mate van impact van het ongeluk heeft geen invloed op de mate van klachten.

Wat voel ik van een whiplash?

Door een ongeval kun je pijn krijgen aan je nek, schouders en soms ook je armen. Omdat je nek stijf voelt, is het lastig om deze te bewegen. Je kan ook andere symptomen ervaren, zoals: moeite met ergens je aandacht bij te houden, vermoeidheid, problemen met je geheugen, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en gevoeligheid voor licht en geluid.

Fysiotherapie voor een whiplash

Binnen fysiosportief behandelen wij mensen met whiplash gerelateerde klachten.

Meestal gaan de klachten vanzelf over. Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Inzicht krijgen van je eigen klachten staat hierin centraal. Ook wordt er besproken wat de prognose is (hoe lang duurt het en hoeveel afname in klachten mag er verwacht worden).

De behandeling bestaat verder uit verschillende behandelmethodes die vallen onder Manuele therapie (mobilisatie en manipulaties) en oefentherapie. De nek fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.