Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een stenose in je nek.
De nek heeft net als elk ander gewricht te maken met een natuurlijke veroudering in de loop van de tijd. Deze veroudering wordt degeneratie genoemd. Een groot deel van de mensen boven de 40 jaar hebben al degeneratie van hun nekwervels, in aantal en gradatie toenemend, naarmate de leeftijd vordert. Echter ervaart een groot deel hiervan niet tot nauwelijks pijn- of andere klachten. Een deel van de bevolking ondervindt helaas wel klachten. Een klachtenbeeld daarvan is een stenose. Deze kenmerkt zich door een vernauwing van de ruimte waar de zenuwen uitkomen. Deze stenose zorgt voor druk op de zenuw.
Het klachtenbeeld van een stenose kan wisselend worden ervaren. Bij een deel van de mensen met een stenose dient zich alleen nekpijn aan. Een ander deel van de mensen ervaart ook uitstralende pijn in het schouder of de arm, verminderde kracht of reflexen of vermoeidheid van de armen bij bijvoorbeeld bovenhandse belasting.
Veroudering van onze gewrichten is een natuurlijk proces. Nek artrose is dus naarmate we ouder worden bij eenieder van ons in een bepaalde mate aanwezig. Sommige mensen hebben erfelijke factoren of een voorgeschiedenis van blessures of trauma’s van de nek die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van deze klacht.
Als je merkt dat je veel klachten hebt aan je nek, dan helpt het vaak tijdelijk even om een nek time-out te nemen. Hierbij ga je liggen met een ondersteuning achter je hoofd zodat het gewicht even van je nek af gaat. Ook is het belangrijk om je leefstijl aan te passen. Door regelmatig aan bewegen/sport te doen kun je je klachten en verergering verminderen. Ook matig/intensieve krachttraining voor je nek schouders kunnen hieraan bijdragen.
Een nek stenose valt in de eerste plaats niet op te lossen, het is immers een natuurlijk proces.
Wel kunnen wij als fysiotherapeuten u begeleiden en adviseren. Denk hierbij aan pijn reducerende oefeningen en hulp bij het verbeteren van de bewegelijkheid. De nek fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.
Meer informatie over fysiotherapie voor je nekklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over nekklachten, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over nekklachten en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je nekklachten bespreken.