Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een gebroken enkel.
De enkel bestaat uit het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. De onderste uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen vormen samen de vork van de enkel. Het sprongbeen wordt vanaf de buitenkant door deze twee botten ingesloten. Deze drie botten samen noemen we het bovenste spronggewricht. Officieel behoort ook het onderste spronggewricht tot de enkel, deze bevindt zich onder het sprongbeen. Bij een gebroken enkel ontstaat een breuk in een of meer botten van de enkel. Vaak gaat het om het kuitbeen, deze zit aan de buitenkant van het onderbeen. Het kan echter ook gaan om een breuk op andere plaatsen, of in zware gevallen op meerdere plekken tegelijk.
Een gebroken enkel ontstaat bijna altijd na een ongeluk of na een val. Ook als je door je enkel zwikt kan dit een breuk tot gevolg hebben, of tijdens een botsing of trauma tijdens het sporten. Vaak hoor of voel je duidelijk iets breken.
Je merkt meteen heftige pijn in of rond de enkel, en drukken op het bot is pijnlijk. De enkel bewegen is pijnlijk en meestal niet goed mogelijk. Er is sprake van zwelling rondom het gebroken gebied en belasten (bijvoorbeeld lopen van meer dan 4 stappen) van de enkel is niet mogelijk.
Het is belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. De diagnose wordt gesteld op basis van klachten, symptomen en lichamelijk onderzoek. Bij verdenking op een breuk wordt een foto gemaakt om te kijken waar de breuk zit en hoe de botdelen liggen. Eventueel wordt er een MRi gemaakt om schade ontstaan aan weke delen zoals spieren en pezen in kaart te brengen. Daarna is het zaak om de pijn te bestrijden, de breuk te zetten, verdere schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat de normale vorm en functie van het aangetaste gebied wordt hersteld. Na het zetten van de breuk volgt er 6 weken gips waarin de enkel niet mag worden belast.
Hier kan ons team van enkel fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Als jij in eerste instantie bij ons komt, stellen wij door middel van het vraaggesprek en lichamelijke testen vast of er een verdenking is op een breuk in jouw enkel en sturen jou als dat aangewezen is door naar de huisarts voor een verwijzing naar het ziekenhuis.
Als jij bij ons komt om te herstellen van een gebroken enkel begeleiden wij jou via ons vaste protocol voor herstel na een gebroken enkel.
Soms is een operatie nodig om de breuk te herstellen. Tijdens de operatie zal de orthopeed gebruik maken van metalen schroeven en plaatjes om de breuk vast te zetten. Zo kunnen de botstukken weer aan elkaar groeien. In gunstige gevallen is geen operatie nodig en kan er behandeld worden met gips voor 4-6 weken.
Wij starten in nauw overleg met de orthopeed met gerichte mobiliserende en manuele technieken om jouw enkel zo snel als mogelijk weer zo goed mogelijk te doen bewegen. We helpen je met advies en informatie om je dagelijkse activiteiten op een goede manier op te pakken zonder te veel van de enkel te vragen. Als het weer is toegelaten gaan we met jou de oefenzaal in om de enkel weer sterk en stabiel te maken. De gehele revalidatie tot sportniveau kan tot een jaar duren, en is afhankelijk van de complexiteit van de breuk, het aantal weken gips en natuurlijk het niveau waarop jij weer wil functioneren en presteren.
Ben jij benieuwd of je enkel gebroken is, of wil je graag begeleid worden na een breuk in je enkel of na je enkeloperatie?
Voor meer informatie over de enkel kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.