FYSIOTHERAPIE VOOR HET SINUS TARSI SYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een inversietrauma van de enkel.

Wat is het sinus tarsi syndroom?

De sinus tarsi is een tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeentjes loopt. Als je voelt aan de buitenkant van je enkel voel je daar een harde knobbel. Direct daarvoor begint de sinus tarsi en deze loopt vervolgens schuin naar voren en naar binnen toe in de richting van je grote teen. Het gebied bestrijkt ongeveer een paar vierkante centimeter. Als de structuren die zich in dit gebied bevinden klachten geven, kan het zijn dat je last hebt van sinus tarsi syndroom. De weefsels in en/of rondom de sinus tarsi zijn dan aangedaan, waardoor je klachten aan de buitenkant van je voet kan krijgen. Er lopen banden, zenuwtakjes en bloedvaatjes, en net buiten de sinus tarsi lopen pezen en bevindt zich het gewrichtskapsel.

Hoe ontstaat het sinus tarsi syndroom?

Het sinus tarsi syndroom kan op verschillende manieren ontstaan en zich presenteren. Platvoeten bijvoorbeeld, waarbij er een afwijking van de voet aanwezig is waardoor deze sterk naar binnen toe kantelt, kunnen ervoor zorgen dat de structuren rondom de sinus tarsi overbelast raken. Omdat deze overbelasting erger wordt naarmate je de enkel meer gebruikt, kan er een chronische irritatie of ontsteking ontstaan. Het meeste (waarschijnlijk zo’n 70%) zie je deze klacht bij mensen die last hebben van enkelinstabiliteit, bijvoorbeeld doordat ze in het verleden vaak de enkel hebben verzwikt. Ook mensen met overgewicht en reumatoïde artritis lopen een verhoogd risico op sinus tarsi syndroom.

Wat voel je van het sinus tarsi syndroom?

Vaak krijg je last aan de buitenzijde van de enkel, en soms kan er sprake zijn van een plaatselijke zwelling. De pijn kan dof, stekend of brandend aanvoelen, en neemt toe wanneer de voet zwaarder wordt belast of bij het maken van bepaalde bewegingen met de voet. Ook kan er sprake zijn van stijfheid en een gevoel van instabiliteit. Het lopen op oneffen terrein vergroot de klachten, en het naar beneden of naar binnen bewegen van de voet is pijnlijk. Op het moment dat je stevige, hoge schoenen draagt vermindert dit waarschijnlijk de pijn.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van het sinus tarsi syndroom?

Het is belangrijk te weten dat het herstel een langdurig proces kan zijn en meestal niet vanzelf overgaat. Ga niet heel lang achter elkaar lopen of staan, en ga even zitten na lange inspanning. Blijf echter wel in beweging, want stilzitten is niet goed.

De overmatige druk moet worden weggenomen, waarbij de oorzaken moeten worden aangepakt. Denk hierbij aan afvallen, niet op blote voeten lopen op oneffen ondergrond. Soms helpt het om goede schoenen met stijve zool aan te schaffen. Soms is het goed om de enkel in te tapen en af en toe te koelen met ijs om de eventuele zwelling te verminderen. In overleg met je huisarts is pijnmedicatie een optie om zo toch de beweeglijkheid en soepelheid in de enkel te kunnen blijven behouden. Doe oefeningen voor je enkel om deze sterk en stabiel te maken.

Hier kan ons team van enkel fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor het sinus tarsi syndroom

Allereerst stellen wij vast of er daadwerkelijk sprake is van een sinus tarsi syndroom. Afhankelijk hiervan starten wij met een programma om de symptomen te verminderen. Dit bevat onder andere het in kaart brengen van de dagelijkse activiteiten en deze aanpassen op de belastbaarheid. Ook kunnen we de voet intapen om de pijn tijdelijk wat te verlichten, en adviseren op het gebied van schoeisel en zooltjes eventueel in samenwerking met een sportpodoloog. Daarnaast gaan wij met jou de oefenzaal in om jouw enkel op een verantwoorde manier weer sterk en stabiel te maken, om herhaaldelijk verzwikken van de enkel te voorkomen. Als jouw enkel stijf is, mobiliseren wij deze zodat hij zijn normale beweeglijkheid weer terugkrijgt.

Zo nodig overleggen wij met de huisarts of een injectie met ontstekingsremmer en pijnstiller wellicht een goede optie is.

Soms is bovenstaande niet voldoende en is een operatie nodig. Tijdens de operatie (een zogenaamde nettoyage) wordt de sinus tarsi schoongemaakt, waarna er twee weken op krukken moet worden gelopen, eventueel met een speciale schoen. Hierna kan de belasting weer rustig worden opgebouwd.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van het sinus tarsi syndroom, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je enkel

Voor meer informatie over de enkel kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.