FYSIOTHERAPIE VOOR EEN BLESSURE VAN JE ACHILLESPEES BIJ HARDLOPERS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een blessure van je achillespees bij hardlopers.

Wat is een blessure van je achillespees?

De achillespees is de pees die de kuitspier verbindt met het hielbeen bij je voet. Het is de sterkste pees van het lichaam, en krijgt flinke krachten te verduren tijdens het lopen, hardlopen, traplopen en springen. Als deze pees in kwaliteit en structuur is verminderd noemen we dit een zogenaamde tendinopathie. Als er sprake is van een acute irritatie of ontsteking noemen we het een tendinitis. De blessure kan zich bevinden in het middengedeelte van de pees of op het gedeelte dat aanhecht op het bot van de voet.

Hoe ontstaat een blessure van je achillespees?

Over het algemeen ontstaan de klachten geleidelijk nadat de pees een langere tijd is overbelast. Het hoeft niet per se zware belasting te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook continue belasting gedurende een langere tijd zijn. Met name hardlopers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze achillespees blessure. Het kan ook zijn dat de klachten de oorzaak zijn van een plotselinge verhoging van trainingsintensiteit, een verandering van schoeisel of het naar binnen zakken van de voet. De kuitspier kan wat verzwakt of verkort zijn, waardoor de trekkracht op de pees te groot wordt en deze gaat irriteren.

Wat voel je van een blessure van je achillespees?

De pees is drukpijnlijk op de plek waar hij geïrriteerd is. Dat kan de aanhechting zijn of iets hoger richting de kuitspier. In het begin is de pijn met name aanwezig na het sporten, maar later kan dit ook tijdens het sporten of continue in rust aanwezig zijn. De pees kan wat verdikt zijn, en het staan op de tenen en springen of hinkelen is vaak pijnlijk.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een blessure van je achillespees?

Het is belangrijk om overmatig gebruik van de achillespees door herhaalde bewegingen te maken te voorkomen. Op die manier kan de pijnlijke plek een kans krijgen om te herstellen. Daarnaast is het zaak om tijdig een gespecialiseerde hardloop fysiotherapeut te vinden om de lokatie en het stadium van de peesblessure vast te stellen. Hier zijn namelijk verschillende therapieën aan verbonden die hieronder worden besproken.

Hier kan ons team van hardloopfysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een blessure van je achillespees

Allereerst beoordeelt de hardloopfysiotherapeut de enkel en stelt vast in welk stadium de blessure van de achillespees zich bevindt. Hiervoor maakt hij eventueel gebruik van echografie.
Onze hardloopfysiotherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelprogramma op om u zo snel mogelijk te doen herstellen. Hij maakt hiervoor gebruik van op maat gemaakte oefeningen, manuele technieken en massagetechnieken om de beweeglijkheid en de doorbloeding te bevorderen. Ook kan hij gebruik maken van medical taping, ter ondersteuning van de enkel en om pijn te verlichten.

Ook beoordeelt onze hardloopfysiotherapeut het hardlopen door middel van een hardloopanalyse en hoe de loophouding aan te passen is op de belastbaarheid van het lichaam.

Stretchoefeningen en detonisatie (massage) van de kuiten zijn belangrijk om de trekkrachten op het onderbeen te verminderen. Ook kunnen we adviseren op het gebied van schoeisel en zooltjes. We zorgen ervoor dat jouw kracht en stabiliteit wordt verbeterd, zodat het lichaam beter bestand is tegen de krachten die op het onderbeen worden uitgeoefend tijdens het hardlopen.

Hij gaat met jou aan de slag met oefeningen die kracht vragen van de kuitspier terwijl deze langer wordt gemaakt. Dit zijn zogenaamde excentrische krachtsoefeningen. Daarnaast neemt hij rekoefeningen met jou door om de spanning van de achillespees af te halen. Ongeveer 60 – 90 procent van de mensen met een irritatie van het middengedeelte van de achillespees heeft hier baat bij, en is binnen 12 weken van de klacht af. Bij een aanhechtingsirritatie kan er in het beginstadium van de revalidatie gebruik worden gemaakt van shockwave therapie voor er begonnen wordt met oefentherapie. Shockwave maakt gebruik van hoog-energetische geluidsgolven die het aangetaste peesweefsel prikkelen. Hierdoor wordt een genezingsreactie in gang gezet, in plaats van het continueren van ontsteking door het lichaam. De doorbloeding en stofwisseling worden gestimuleerd. Als de behandeling aanslaat zijn hiervoor niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, tot maximaal 10. Als er na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft doorgaan met deze behandeling geen effect.

De therapeut kan, afhankelijk van de ernst, aanbevelen naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek of voor het voorschrijven van medicatie.

Ben jij benieuwd of jij een blessure hebt van je achillespees, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures

Voor meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.