FYSIOTHERAPIE VOOR EEN RUNNERS KNEE BIJ HARDLOPERS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor voor een runners knee bij hardlopers.

Wat is een runners knee?

De Runners knee, ook wel een lopersknie of ‘tractus iliotibialis frictiesyndroom’, is een overbelastingsklacht aan de buitenzijde van de knie. De klacht komt voornamelijk voor bij hardlopers, vandaar ook de naam. Toch kan het ook zeker voorkomen bij andere sporters.

Jouw knie bestaat simpel gesteld uit drie bottige delen die met elkaar een gewricht vormen. Het onderbeen, bovenbeen en de knieschijf. Aan de bottige delen zitten spieren vast om ervoor te zorgen dat het gewricht kan bewegen. Aan de buitenzijde van het bovenbeen zit een grote peesplaat die voor stabiliteit in de knie zorgt. Deze peesplaat (tractus iliotibialis) kan geïrriteerd en zelfs wat ontstoken raken bij overbelasting door bijvoorbeeld hardlopen.

Hoe ontstaat een runners knee bij hardlopen?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een lopersknie. De stand van je benen is bijvoorbeeld belangrijk, bij een O-stand is er meer kans op wrijving van de band langs het kniegewricht. Een beenlengteverschil of afwijking in de voet kan ook zorgen voor deze blessure.

Wat voel je van een runners knee bij hardlopen?

De klachten ontstaan geleidelijk aan de buitenkant van de knie. In het begin komt de pijn op tijdens het sporten en verdwijnt daarna vrij snel. De pijn is vaak branderig en zeurend en kan doortrekken in het onderbeen. Als je je been meer belast, neemt de pijn toe.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een runners knee bij hardlopen?

Een runners knee kan langdurig klachten geven bij belasting, en is belangrijk om snel te laten diagnosticeren. Binnen de fysiotherapie is de diagnose runners knee op basis van lichamelijk onderzoek vaak goed te stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op een spoedig en volledig herstel.

De fysiotherapeut moet, naast het stellen van de diagnose, ook kijken naar de oorzaak van de overbelasting. Die gaat hij vervolgens samen met jou aanpakken, zodat het je niet nog een keer overkomt.

Hier kan ons team van hardloopfysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een runners knee bij hardlopen

Onze hardlooptherapeuten helpen jou met het terugwinnen van de mobiliteit in je knie en heup door gerichte rekoefeningen en geven jou tips hoe je de structuren kan ontspannen, zodat de band minder gaat irriteren. Daarnaast gaan zij met jou aan de slag in de oefenzaal om de gehele keten sterk en stabiel te maken. Dit zorgt voor een betere rolverdeling van jouw spieren, waardoor er minder overbelasting plaatsvindt.

Ook beoordeelt onze hardloopfysiotherapeut het hardlopen door middel van een hardloopanalyse en hoe de loophouding aan te passen is op de belastbaarheid van het lichaam. Ook kan de therapeut adviseren op het gebied van schoeisel en zooltjes. Zij zorgen ervoor dat jouw kracht en stabiliteit wordt verbeterd, zodat het lichaam beter bestand is tegen de krachten die op het onderbeen worden uitgeoefend tijdens het hardlopen.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een runners knee en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures

Voor meer informatie over fysiotherapie voor hardloopblessures kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.