FYSIOTHERAPIE VOOR MORBUS SEVER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor morbus sever.

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever is een voetblessure die bij kinderen voorkomt, vooral sportende kinderen tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met vaak hielpijn tot gevolg. De pijnklacht wordt vaak verward met achillespeesklachten of met hielspoor. Weliswaar lijken de symptomen identiek, maar de oorzaak is hier echt anders.

Hoe ontstaat Morbus Sever?

Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd raakt. Doorgaans komt deze klacht voor bij kinderen in de grootste groeifase. In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De buitenste laag van het hielbeen raakt bij belasting geïrriteerd. Dit kan aan een of aan beide voeten pijnlijk zijn.

  • De groeispurt: snelle groei kan verkorting van de kuitspieren geven waardoor de trekkracht op de peesaanhechting groter wordt.
  • Korte kuitspieren geven een grotere trekkracht op de Achillespees waardoor eerder klachten zullen ontstaan.
  • Platvoeten: als het lengtegewelf van de voeten is doorgezakt, kantelt de binnenzijde van de voet bij belasting naar binnen (overpronatie) waardoor de peesaanhechting asymmetrisch wordt belast.
  • Holvoeten: een hoge wreef zorgt voor veel stress op de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze staat in verbinding met de achillespees waardoor ook de trekkracht op de peesaanhechting vergroot kan zijn.
  • Instabiliteit van de enkel en voet: zwakte van de onderbeenspieren geeft instabiliteit van de enkel wat tot een onnatuurlijke en verhoogde belasting van de Achillespees aanhechting kan leiden.
  • Intensieve sportbeoefening: met name explosieve activiteiten zoals sprinten, springen, of snelle richtingsveranderingen kunnen de ziekte van Sever veroorzaken. Bij vermindering van de belasting kan de klacht spontaan verbeteren.
  • Overgewicht: dit geeft toegenomen belasting van de achillespezen.

Hoe lang duurt Morbus Sever?

Gelukkig is Morbus Sever een blessure die meestal vanzelf overgaat, in veel gevallen duurt dit 6 – 12 maanden, maar dit kan ook 2 jaar duren.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van Morbus Sever?

Het meest belangrijk bij Morbus Sever is het terugbrengen van de belasting tot binnen de pijngrens. Zowel de omvang als de intensiteit moeten verminderd worden. Pijn is het signaal om rust te houden, de pijngrens dus niet overschrijden, dit vertraagt de genezing. Helemaal niet bewegen is helaas ook niet de oplossing.

Als je Morbus Sever klachten aanhouden kan ons team van voet fysiotherapeuten jou goed helpen.

Fysiotherapie voor Morbus Sever

Wij kunnen helpen bij het verminderen van de pijnklachten door middel van oefentherapie en rek oefeningen en helpen bij het inschatte van de juiste belasting in het herstelproces. Indien nodig zal aanvullend podotherapie worden geadviseerd.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een Morbus Sever, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je voet

Voor meer informatie over de voet kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.