Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een instabiele elleboog.
De elleboog is een zeer complex gewricht. Het bestaat uit een bovenarmbot – humerus – en twee botten in de onderarm, de ellepijp – ulna – en het spaakbeen – radius -. Deze botten worden bij elkaar gehouden door ligamenten – bandjes -, een gewrichtskapsel en spieren. Pijn of een bewegingsbeperking in de elleboog kan plotseling ontstaan na een trauma, zoals een val, of door overbelasting, zoals bij sport of werk. In deze folder zoomen we even in op het fenomeen ‘de instabiele elleboog’.
De binnenband – mediale collaterale ligament – is de belangrijkste stabilisator die weerstand biedt aan zijwaartse bewegingen van de elleboog waarbij de onderarm naar buiten draait – valgus- beweging -. Wanneer de banden of pezen slap zijn en te veel ruimte bieden aan het gewricht wordt de elleboog instabiel.
Opvallend is dat een scheur van deze band zelden tot het gevoel van instabiliteit leidt. De polsbuigers zijn secundaire stabilisatoren van de elleboog. Bij overbelasting, zoals bij bovenhandse sporten, maar ook bij zwaarder – huishoudelijk – werk, kan letsel aan deze band toch voor een hinderlijke instabiliteit zorgen.
Klachten aan de elleboog komen voor bij zowel jong als oud en kunnen zeer divers zijn. Een instabiele elleboog kan worden verorzaakt doordat de banden aan de binnen- en/of buitenzijde van de elleboog zijn beschadigd. Bijvoorbeeld door een val van een fiets of juist door een sportongeval.
Een instabiele elleboog kan uiteenlopende klachten geven. Instabiliteit – dat de elleboog uit de kom schiet -, pijn en in sommige gevallen een soort van op slot schieten van de elleboog waarbij strekken dan niet goed meer lukt. Maar we focussen ons nu even op het gevoel van instabiliteit. Er kan een gevoel van instabiliteit van de elleboog zijn of het verlies van controle over de bewegingen van de elleboog. De meest voorkomende klacht is van repetitieve bewegingen waarbij een zijwaartse druk op de elleboog komt. Dit gebeurt onder andere in de sport bij werpbewegingen. De pijn wordt over het algemeen ongeveer 2 cm onder de binnenste botknobbel – mediale epicondyl – gevoeld.
Onze fysiotherapeut kan middels een vraag- gesprek en lichamelijk onderzoek de diagnose van een scheur van de binnenband bevestigen. Bij dit lichamelijke onderzoek zullen er specifieke bewegingen gemaakt worden om te bepalen of de binnenband stabiel is en of deze pijn geeft. In enkele gevallen is een doorverwijzing naar een specialist nodig. De specialist kan dan verder aanvullend onderzoek inzetten zoals een röntgenfoto of MRI. Met behulp van deze middelen kan worden beoordeeld of er wellicht verdere schade in de elleboog aanwezig is. Dit gaat dan via de huisarts.
Hier kan ons team van elleboog fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Mocht de elleboog na een intensief revalidatietraject alsnog instabiel blijven, dan kan er worden gedacht aan een doorverwijzing richting een elleboogspecialist. Deze specialist gaat dan samen met de gegevens van de fysio en jouw eigen verhaal kijken of er een operatie indictie is.
Elke operatie is een unieke operatie omdat elk letsel uniek is. In sommige gevallen is bijvoorbeeld de binnenband van de elleboog afgescheurd van de aanhechting van het bot (avulsie) Als het bandmateriaal nog van goede kwaliteit is kan deze mogelijk operatief hersteld worden door deze met behulp van een botanker op de anatomische plaats weer vast te maken.
Het komt ook voor dat de band niet meer van goede kwaliteit is of dat er sprake is van een ouder letsel. In dat geval moet de band worden gereconstrueerd door middel van een andere pees uit, meestal, je eigen lichaam.
Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de tricepspees (elleboogstrekker) of de palmaris longus pees (pees in de onderarm). Aan elke operatie kleven uiteraard ook risico’s, dus deze moeten we met elkaar goed inschatten en overwegen. De orthopeed zal je hierover meer kunnen vertellen. Na een bandherstel krijg je eerst een gips/brace periode van een paar weken. Voor het herstel van deze ingreep kun je al snel rekening houden met een totale hersteltijd van 4 tot 8 maanden afhankelijk van welk letsel er gevonden is. Elk letsel is immers uniek.
Instabiliteitsklachten aan de elleboog kunnen normaal gesproken primair goed behandeld worden middels gerichte fysiotherapie. We noemen dit een conservatief beleid.
Onder leiding van jouw fysiotherapeut zal eerst worden ingestoken op het weer beweeglijk maken van de elleboog. Met andere woorden; de elleboog moet weer goed kunnen buigen, strekken en roteren.
Als deze voorwaarden zijn behaald kan er gestart worden met gerichte oefentherapie voor de elleboog. Dit zal de elleboog ‘actief’ stabiel maken dus middels spiertraining. Uiteindelijk zal gewerkt worden richting jouw specifieke hulpvraag, bijvoorbeeld sporthervatting of misschien wel gewoon normaal pijnvrij dagelijks gebruik.
Een elleboogbrace kan binnen de therapie ondersteuning geven in het stabiliseren van de elleboog. Het is aan te raden dit met jouw fysio- therapeut te overleggen. Dus hoe en wanneer gebruik ik een brace en is dit voor mij wel nodig. Jouw fysio kent je elleboog en samen maak je dan een plan van aanpak. Over het algemeen kan men in het dagelijks leven weer goed functioneren na de revalidatie van een instabiele elleboog.
Heb je een vraag over fysiotherapie voor een instabiele elleboog of wil je hier een afspraak voor maken?
Meer informatie over fysiotherapie voor elleboogklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de elleboog, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de elleboog en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je elleboog bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.