Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een beschadiging van je kraakbeen.
Aan het uiteinde van jouw botten zit een laagje kraakbeen dat glad en verend is. Hierdoor kan de knie soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook, net als de meniscus, als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen.
Schade aan je kraakbeen kan op een aantal verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma, door slijtage of door osteochondritis dissecans.
Bij osteochondritis dissecans (OD) ontstaat er schade doordat er een stukje bot waarop het kraakbeen rust, is losgeraakt. Bij slijtage zijn er vaak veel kleine beschadigingen. Dit zorgt voor een slechte conditie van de knie en pijn. Deze slijtage kan ontstaan na een meniscus- en of kruisbandletsel, door overmatige belasting, veroudering, een infectie of reumatische ontstekingen.
Kraakbeenschade uit zich vooral in de vorm van pijn in de knie die niet specifiek is aan te wijzen. In veel gevallen zorgt het ook voor een stroef gevoel. Dit is eenvoudig te verklaren omdat een beschadigde laag kraakbeen minder glad en egaal is. In sommige gevallen komen er ook slotklachten of zwelling in het kniegewricht voor waardoor de knie niet zo goed kan buigen en strekken.
Het omgaan met en behandelen van kraakbeenschade hangt af van vele factoren. Denk aan leeftijd, grootte en de diepte van het kraakbeenletsel en waar het precies zit. Een uitspraak te doen over het tijdspad van het herstel is eigenlijk niet mogelijk. Daarbij is het ook van belang of er een operatie gaat plaatsvinden of dat er wordt gekozen voor een behandeling zonder operatie. Het is wel belangrijk om het gewricht te blijven bewegen op een manier die zo pijnvrij mogelijk is, bijvoorbeeld door te fietsen of door spierversterkende oefeningen te doen voor je benen.
Een vroegtijdige diagnose is belangrijk, om te voorkomen dat de kraakbeenschade zich door bijvoorbeeld een verkeerde belasting gaat uitbreiden en om te kijken of er nog ander letsel in de knie aanwezig is.
Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Wij begeleiden je vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed. Waar nodig wordt in overleg met het ziekenhuis een MRi gemaakt om te bepalen wat de mate is van de kraakbeenschade en of er nog andere structuren in de knie aangedaan zijn.
Ben jij benieuwd of er iets aan de hand is met jouw kraakbeen, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?
Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.