Blessure ‘selfie-elleboog’ in Nederland gesignaleerd

Na de muisarm, de WhatsApp-duim en de tabletnek is er een nieuw tech-euvel: de selfie-elleboog. Het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie heeft de klacht op de radar.

De presentatrice van de Amerikaanse talkshow Today, Hoda Kotb, was de eerste die de diagnose kreeg en sindsdien wordt de term veel gedeeld. De woordvoerder van de fysiotherapeutenassociatie in Amerika heeft aan the Washington Post de klacht gegrond verklaard. Oorzaak is overbelasting, vergelijkbaar met een tennisarm en golf-elleboog.

Ook in Nederland
Volgens Coen Sleddering van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, KNGF, is de selfie-elleboog ook in Nederland aanwezig. “We hebben er van gehoord, maar nog niet in grote mate”, zegt hij tegen BNR. “Therapeuten denken vaak eerst dat het een blessure is van een bepaalde sport. Maar dan blijkt dat men die sport niet doet, maar wel vaak handelingen achter een tablet of met een fototoestel doet. Dus het komt wel voor.

Cijfers zijn er niet, maar volgens Sleddering komen fysiotherapeuten deze elleboog dus tegen en wordt er over gepubliceerd in de vakbladen.

Wat gaat er mis en wat is er tegen te doen?
 Bij het nemen van een selfie overstrek je vaak je arm en maakt je arm een rare draai. Ook werk je iets boven je macht. Als je dit tientallen keer per dag doet, dan gaat het dus mis. Maar er is tegen te strijden. Sleddering: “Bij klachten kun je natuurlijk altijd naar de fysiotherapie gaan, maar het beste is om het te voorkomen. Dus je moet proberen af te wisselen en je moet ook maar eens aan mensen vragen om een foto van je te maken, in plaats van het zelf te doen.’ De dubbelhandige selfie en de selfiestick zijn andere alternatieven om pijnloos jezelf te kunnen blijven vastleggen.

BNR

31 december 2024
praktijktarieven-fysiosportief-2025

Kies je fysiotherapie verzekering voor 2025 in 4 stappen

Elk najaar kun je je zorgverzekering aanpassen of overstappen. Maar hoe kies je de juiste fysiotherapieverzekering? Weet je hoeveel behandelingen je in 2025 nodig hebt? Wil je deze zelf betalen of via een verzekering laten dekken? Wij helpen je in 4 stappen graag bij het... Lees verder

31 december 2024
fysiosportief-overeenkomst-alle-zorgverzekeraars

Ook in 2025 heeft fysiosportief een overeenkomst met alle zorgverzekeraars

Bij fysiosportief vinden we het belangrijk dat iedereen vrijuit kan bewegen. Daarom hebben we ook voor 2025 een overeenkomst met alle zorgverzekeraars in Nederland. Hierdoor worden je behandelingen bij ons door elke zorgverzekeraar vergoed! Controleer je fysiotherapieverzekering voor 2025 Zorgverzekeraars hebben hun polissen... Lees verder