Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie bij een elleboogblessure door kitesurfen.
Kitesurfen is een sport waarbij veel blessures voorkomen. Zo komen binnen het kitesurfen vaak klachten voor aan de rug, knieën of aan de schouders. Naast deze klachten lopen kitesurfers ook nog wel eens een blessure aan hun elleboog op. Op deze pagina lees je meer informatie over het ontstaan en de behandeling van deze elleboogklachten.
Een elleboogblessure binnen het kitesurfen of windsurfen betreft meestal een overbelasting van de pezen en/of spieren rondom het elle- booggewricht. In de meeste gevallen gaat het om aanhechtingsproblemen waar de pees vastzit aan het bot. In enkele gevallen kan het gewricht zelf ook problemen geven.
Eén van de meest voorkomende letsels van de elleboog is de zogenaamde ‘tenniselleboog’, of in medische termen de epicondylitis lateralis. De reden dat deze blessure ‘tenniselleboog’ ge- noemd wordt is omdat er relatief veel tennissers zijn die gedurende een bepaalde periode last krijgen van deze blessure. Omdat epicondylitis lateralis echter ook een veel voorkomende blessure binnen het kitesurfen is gaan we hier nu even dieper op in en noemen we het gewoon de ‘kitesurf elleboog’.
Mogelijke oorzaken van een kitesurfelleboog zijn een te snelle toename van het aantal kite- surf-uren, voortdurend eenzijdige bewegingen uitvoeren of in het algemeen de spieren voortdurend zwaar belasten – veel computerwerk in combinatie met veel kitesurfen -.
Denk ook eens aan de recreanten die een weekje kitesurfen boeken in een zonnig oord en dan ook echt elk uur van de dag gaan surfen. In de meeste gevallen zijn we dit soort hoge belastingen niet gewend. Maar ja, we zijn maar één week op vakantie dus die wil- len we maximaal gaan benutten. Het continue en langdurig ‘verkrampt’ vasthouden van de bar is meestal de eerste aanleiding van deze blessure.
Symptomen van een kitesurfelleboog herken je aan de volgende punten;
• Pijn aan de buitenzijde van de elleboog, vaak …aan te duiden op één plek.
• Uitstralende pijn richting pols, hand, …bovenarm en schouder.
• Pijn die al optreedt bij eenvoudige taken zoals …een hand geven, drinken inschenken of …bijvoorbeeld tijdens het oprollen van de lijnen …van de bar.
• Pijn die vooral optreedt bij het vastpakken of …knijpen in de bar.
Aan de hand van hoe vaak en hoe lang je deze pijn al voelt in en rond je elleboog, kan de ernst van de blessure bepaald worden. Meestal start deze blessure met pijnklachten tijdens activiteiten welke na het stoppen van deze bewuste activiteit vanzelf weer verdwijnen. Pas in een later stadium kan er zelfs pijn zijn in rust.
Belasting en belastbaarheid
Als weefsel over een langere tijd meer belast wordt dan normaal spreken we van overbelast- ing. De kans neemt hierdoor toe dat de belast- baarheid van desbetreffende spieren/pezen overschreden wordt en er zodoende weef- selschade ontstaat. Met name pezen zijn erg gevoelig voor overbelasting en als pezen een- maal overbelast zijn kan het soms lang duren voordat ze weer hersteld zijn.
Wat kan helpen is de belasting omlaag te bren- gen of de belastbaarheid omhoog te brengen. In het eerste geval kijk je naar de belasting qua werk/sport. In het tweede geval kijk je naar de mogelijkheid om door training de belastbaarheid omhoog te krijgen. Regelmatig trainen verhoogd de belastbaarheid, het zorgt ervoor dat de algehele conditie verbetert en dat het lichaam sterker wordt.
Het is belangrijk om eerst vast te laten stellen welk soort blessure jij precies hebt opgelopen. Hiervoor kun je altijd terecht bij een sportfysiotherapeut of natuurlijk bij de sport,- of huisarts. Als je deze blessure nog maar net hebt, dus in het beginstadium zit, is het ver- standig om eerst wat extra rust te nemen. Is de blessure in een verder stadium dan is het nog belangrijker om een verantwoorde manier van belasten te vinden.
Rust is over het algemeen niet gunstig. Wan- neer jij deze klachten hebt is het aan te raden de belasting wat terug te brengen. Zorg met name dat de pijnlijke momenten teruggebracht worden, dit houdt in dat je de pijn niet probeert op te zoeken. Probeer wel de arm verder zo normaal mogelijk te gebruiken om te voorkomen dat deze stijf wordt.
Ook een optie kan zijn om de pijnlijke plek rege- lmatig te koelen met ijs. Het gebruik van pijnstill- ers helpt om minder pijn te hebben. U kunt bijvoorbeeld beginnen met 4 keer per dag 500 mg. paracetamol. Wanneer dit onvoldoende helpt kun je proberen om met een tape je activiteiten te hervatten.
Een kitesurfelleboog is erg vervelend maar gaat vanzelf over. Bij 90% van de patiënten met klachten zijn de klachten na een jaar meestal verdwenen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat
je iets ‘stuk’ maakt als je overhoop toch eens weer iets te lang hebt gekitesurft. Het is met name een erg vervelende en zeurende klacht.
Om het risico van het krijgen van deze klacht zo klein mogelijk te houden is het handig om een aantal spelregels aan te houden:
• Als je gaat kitesurfen ga dan niet te lang achter elkaar maar neem af en toe ook een pauze. Dit voorkomt blessureleed en verbetert daarentegen ook je prestatie op het water.
• Zorg voor een goede techniek en zorg ook dat je niet teveel in je bar knijpt.
• Een goede warming-up kan bijdragen aan het verminderen van deze klacht.
• Zorg dat je preventief de spieren die je met kitesurfen gebruikt goed onderhoudt en dus sterk houdt.
Ook kan ons team van elleboog fysiotherapeuten jou helpen met fysiotherapie
Heb je een stijf gevoel bij het bewegen van je elleboog? Of heb je hier een pijnlijke plek? Elleboogklachten zijn duidelijk herkenbaar en vragen een nauwkeurige behandeling om niet langdurig te worden. Je elleboog vormt de verbinding tussen je onderarm en je bovenarm. Het zorgt zowel voor buiging en strekking, als voor het draaien van jouw onderarm.
Heb je wel eens gehoord van een tennisarm, een golferselleboog, of een muisarm? Allemaal klachten die veroorzaakt zijn door het regelmatig uitvoeren van dezelfde beweging. Door de intensieve kracht, of lange duur ontstaat beschadiging of zelfs irritatie op de plek waar de pezen van je onderarm vastzitten aan het bot van je elleboog.
Meer informatie over fysiotherapie voor elleboogklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de elleboog, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de elleboog en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je elleboog bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.