FYSIOTHERAPIE NA EEN NIEUWE SCHOUDER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie na een stabiliserende schouderoperatie.

Wat is een nieuwe schouder en waarom is dit nodig?

Met een nieuwe schouder wordt in de medische wereld een zogenaamde prothese bedoeld van het schoudergewricht. Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van je bovenarm met het kommetje van het schouderblad. Zowel op de kop als op de kom zit kraakbeen. Kraakbeen is een belangrijk weefsel aan het uiteinde van de botten, dat glad en verend is.

Hierdoor kan de schouder soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen. Het kraakbeen slijt bij het ouder worden. Bij artrose is er sprake van schade, of een verminderde kwaliteit van dit kraakbeen. Een ongeval of ontsteking kan deze slijtage nog versnellen. Hierdoor kun je pijn ervaren in het gewricht. Bij langdurige pijn of ernstige beschadiging van het gewricht, of een onvermogen om de arm op een normale manier te kunnen gebruiken kan de orthopeed kiezen voor het plaatsen van een schouderprothese.

Wat is een schouderprothese?

Een schouderprothese vervangt als het ware de glijoppervlakken van de schouderkop en schouderkom om ze de oorspronkelijke functie van het gewricht zo goed mogelijk terug te krijgen. Voor de schouder kan de chirurg kiezen uit verschillende protheses, afhankelijk van leeftijd, kwaliteit van spieren en ernst van de slijtage.

Bij een totale schouderprothese wordt de schouderkop verwijderd en de kom schoongemaakt. Dan wordt een steel met ronde kop in de bovenarm vastgemaakt. In de kom wordt een kom van polyethyleen geplaatst, waar de ronde kop van de arm-prothese precies in past. De spieren, pezen en het kapsel blijven zoveel mogelijk bewaard.

Bij een hemi-schouderprothese wordt alleen de kop van de schouder vervangen door een metalen kop met een steel die in de schacht van de bovenarm wordt geplaatst. De kom wordt schoongemaakt maar niet vervangen door een kom van polyethyleen.

Als er naast slijtage ook een onherstelbare peesscheur bestaat, kan de orthopeed ook nog kiezen voor een omgekeerde schouderprothese. Hierbij wordt de schouderkop geplaatst op de plek waar eerst de schouderkom zat, en de schouderkom wordt geplaatst op de plek waar eerst de schouderkop zat.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie heb je een naaldje in uw arm of een infuus. Zo krijg je antibiotica en eventueel vocht toegediend. Pijnstilling gaat ook via het infuus of met tabletten, of een pijnpomp. Als de pijn na de tweede dag goed onder controle is, wordt de pijnpomp verwijderd. Om trombose te voorkomen krijg je in de avond na de operatie een bloedverdunnende injectie. Je krijgt een immobiliser (een soort sling) voor het beschermen van de schouder. Je krijgt een verband op de wond die enige tijd mag blijven zitten.

Als je je goed voelt mag je de dag van de operatie al uit bed. Er wordt vaak meteen gestart met fysiotherapie voor het trainen van vingers en pols. De tweede dag wordt dit uitgebreid met oefeningen voor elleboog, pols en hand. De schouder mag niet te ver naar buiten draaien en geen bovenhandse bewegingen maken. De eerste 6 weken draag je de immobiliser om de schouder rust te geven.

Meestal mag je rond de derde dag na de operatie naar huis. De wond kan dik en warm aanvoelen, en rondom de schouder kunnen zich blauwe plekken bevinden. De schouder is nog vaak pijnlijk tijdens oefenen, maar bij goed herstel zijn deze na 8 weken vaak grotendeels verdwenen. De gemiddelde revalidatietijd na een schouderprothese is, afhankelijk van jouw individuele (sport) doelen, ongeveer 3 tot 6 maanden.

Wat kun je zelf doen voor het herstel na het plaatsen van een schouder prothese?

Het belangrijkst is om de adviezen van de orthopeed en het ziekenhuis goed na te leven. Je krijgt oefeningen mee, waar je dagelijks mee aan de slag moet om de schouder een goed herstel te kunnen bieden. Juist in de eerste fase is het belangrijk om de schouder weer mobiel te krijgen, omdat er anders verklevingen kunnen plaatsvinden en je de schouder uiteindelijk minder goed kan gebruiken. Daarnaast is voldoende rust en een goed dieet met voldoende water en voedingsstoffen ook belangrijk voor een goed herstel.
Het is erg belangrijk om niet te lang te wachten met het bezoeken van een schouderspecialist om de schouder zo optimaal mogelijk weer te mobiliseren en later ook te versterken.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie na het plaatsen van een schouder prothese

Als team van schouderfysiotherapeuten en leden van Schoudernet Noord behandelen wij veel mensen die een schouderoperatie hebben ondergaan waarbij een prothese is geplaatst. Hierbij maken wij gebruik van protocollen om jou van begin tot eind te begeleiden. Deze protocollen passen wij aan op jouw persoonlijke situatie, want elke revalidatie is uniek. We starten met manuele en mobiliserende technieken om je schouder weer beweeglijk te maken, en zodra het is toegestaan gaan we met jou de oefenzaal in om de schouder weer sterk en stabiel te maken. Daarna werken we in overleg met jou door middel van sportspecifieke oefeningen toe naar een eventuele return to sport.

Heb jij een schouderprothese en wil je graag begeleid worden in je revalidatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.