FYSIOTHERAPIE VOOR ARTROSE IN JE RUG

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je rug.

Wat is artrose in je rug?

De rug heeft net als elk ander gewricht te maken met een natuurlijke veroudering in de loop van de tijd. Deze veroudering wordt degeneratie genoemd. Een groot deel van de mensen boven de 40 jaar hebben al degeneratie van hun rugwervels, in aantal en gradatie toenemend, naarmate de leeftijd vordert. Echter ervaart een groot deel hiervan niet tot nauwelijks pijn- of andere klachten. Een deel van de bevolking ondervindt helaas wel klachten.

Wat voel je van artrose in je rug?

Uw rug kan stijver aan voelen en bewegen kan lastiger worden. Vooral in de ochtend geven mensen vaak aan dat ze stijfheid ervaren en op moeten starten. U kan pijn ervaren bij bewegen, soms schietend van aard. Deze pijn kan in de rug zelf zitten of richting uw knie of onderbeen gaan. In het geval dat de degeneratie op uw zenuwen drukt kunnen hiervan nog klachten ontstaan van verminderde kracht in de benen of verminderde reflexen.

Hoe ontstaat artrose in je rug?

Veroudering van onze gewrichten is een natuurlijk proces. Rug artrose is dus naarmate we ouder worden bij eenieder van ons in een bepaalde mate aanwezig. Sommige mensen hebben erfelijke factoren of een voorgeschiedenis van blessures of trauma’s van de rug die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van deze klacht.

Wat kan je zelf doen aan de klachten van artrose in je rug?

Als u merkt dat u veel klachten heeft aan de rug helpt het vaak tijdelijk even om een rug time-out te nemen. Hierbij gaat u ontspannen op de rug liggen zodat het gewicht even van uw rug af gaat. Ook is het belangrijk om de leefstijl aan te passen.
Door regelmatig aan bewegen/sport te doen kunt u klachten en verergering verminderen. Ook matig/intensieve krachttraining voor uw rug en benen kunnen hieraan bijdragen.

Fysiotherapie voor artrose in je rug

Rug artrose valt niet op te lossen, het is immers een natuurlijk proces.

Wel kunnen wij ervoor zorgen dat de pijn afneemt of het activiteitenniveau verbeterd. Dit kan doormiddel van pijn reducerende oefeningen en hulp bij het verbeteren van de bewegelijkheid. De rug fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.