FYSIOTHERAPIE VOOR EEN BESCHADIGING VAN JE MENISCUS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een beschadiging van je meniscus.

Wat is een meniscus?

In jouw knie zitten 2 menisci. Het zijn twee schijfjes van kraakbeen die beide in een soort halve maan tussen je boven- en onderbeen zitten, eentje aan de binnenkant en eentje aan de buitenkant.  Je knie beweegt in het dagelijks leven vrij veel; je buigt en strekt hem bijvoorbeeld tijdens lopen of fietsen. Wat er dan gebeurt is dat het bovenbeen en het onderbeen bij het gewricht als het ware over elkaar heen glijden.

Nu is het zo dat de botten zelf niet heel goed in elkaar passen. De meniscus zorgt er door zijn vorm voor dat het zogenaamde rollen en glijden binnen het gewricht (tijdens bewegen) zo optimaal mogelijk verloopt. Daarnaast dient de meniscus als een soort schokdemper. Het voelt natuurlijk niet fijn als tijdens het hardlopen steeds je bovenbeen op je onderbeen zou klappen!

Hoe ontstaat een beschadiging van je meniscus?

Een beschadiging van je meniscus kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij een plotselinge draai tijdens het sporten. meniscusschade kan ook geleidelijk ontstaan met het ouder worden. Je moet dan denken aan een degeneratieve meniscus. Dit is eigenlijk niets meer of minder dan een meniscus die in kwaliteit achteruit gaat, een proces wat past bij het ouder worden.

Wat voel je van een beschadiging van je meniscus?

Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om het ervaren van klachten aan de meniscus. Je kunt slotklachten ervaren (hij buigt of strekt niet meer goed en blijft in één positie ‘hangen’), je kan af en toe wat horen knoepen tijden het bewegen en er kan bijvoorbeeld zwelling ontstaan in de knie. Ook kun je pijn hebben bij belasten of draaien.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een beschadiging van je meniscus?

Het ligt er aan wat er precies aan de hand is met de meniscus. Dus wat de uiteindelijke diagnose is. Als we te maken hebben met een jongeman van 25 met een meniscus welke echt fors is gescheurd, moet er gedacht worden aan een kijkoperatie alwaar gekeken kan worden of de meniscus bijgeknipt moet worden of mogelijk dat deze gehecht kan worden. Een meniscus geheel verwijderen wordt nagenoeg niet meer gedaan [kijk ook eens onze YouTube video over meniscus operaties].

Als de meniscus niet is ingescheurd, maar bijvoorbeeld is geïrriteerd of slechts heel licht is beschadigd (klein scheurtje) kan hij uit zichzelf herstellen. Het is dan belangrijk om de knie in het begin wat te ontzien, maar de knie wel in beweging te houden. Als fietsen pijnvrij gaat, is dat ook een goede optie. Het is van belang om snel een juiste diagnose te laten stellen en daarbij een passend behandelplan te maken, om extra schade te beperken.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een beschadiging van je meniscus

Als wij als knie-fysiotherapeut vermoeden dat er sprake is van een meniscusletsel zonder vordering in herstel, zullen wij in goed overleg met de huisarts een verwijzing ingang zetten richting de orthopedisch chirurg voor verdere diagnostiek en beleid. Meestall start dit met bijvoorbeeld een MRI. Hiervoor hebben wij nauwe contacten met bijvoorbeeld het Martini Ziekenhuis in Groningen of het UMCG.

Als blijkt dat je meniscus gescheurd is, kan ervoor gekozen worden om deze te hechten (meniscopexie), of om het aangedane gedeelte te verwijderen (menisectomie) tijdens een operatie. Dit hangt altijd af van de omstandigheden waarin de knie zich verkeerd. Als de orthopedisch chirurg in de knie kijkt kan hij goed bepalen of een meniscus überhaupt gehecht kan worden of juist niet.

Wij als knie team begeleiden je vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met jou en of de orthopeed.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van meniscusklachten, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.

Luister podcasts over fysiotherapie voor meniscus klachten

Podcast over de degeneratieve meniscus 

Podcast over het meniscus letsel

Bekijk video’s over fysiotherapie voor meniscus klachten

De eerste weken na een meniscus operatie

De inside story van meniscusoperaties met onze sportfysiotherapeut Leon Meijer en orthopeed Reinoud Brouwer