Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een carpaal tunnel syndroom.
Bij het carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt de middelste handzenuw ingeklemd ter hoogte van het polsgewricht. Deze zenuw loopt vanuit de onderarm de hand binnen. Dit zorgt voor pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm.
De carpale tunnel is een smal kanaal, ongeveer zo breed als een duim, aan de palmkant van de pols. Door het kanaal lopen pezen en zenuwen vanuit de onderarm richting de hand. Hij wordt gevormd door de botten van je hand, de zogenaamde handwortelbeentjes, en een stevig peesblad dat zich aan de voorkant van de pols bevindt. Door deze tunnel loopt de zogenaamde nervus medianus. Soms wordt de ruimte in de tunnel te nauw, waardoor de zenuw bekneld raakt en klachten in de hand zich presenteren.
Het is een veel voorkomende aandoening die ongeveer 20 procent van de Nederlanders treft, over het algemeen tussen de 40 en 60 jaar.
CTS komt veel voor in beroepen waarbij gebruik wordt gemaakt van een lopende band en banen waarin veel handgereedschap wordt gebruikt. Extreme houdingen van de pols, veelvuldig vingergebruik met veel kracht of trilling kunnen namelijk de zenuw irriteren of zwelling veroorzaken wat kan leiden tot CTS.
Je merkt vaak pijn, tintelingen en/ of een doof gevoel in de vingers en handpalm. De pink blijft meestal wel klachtenvrij. Ook kan er verlies van gevoel in de hand of krachtverlies optreden. In de nacht kan de hand ook pijnlijk zijn, waardoor je er wakker van kan worden. Naarmate de klacht zich ontwikkelt worden de symptomen ook overdag gevoeld, en zijn vaak erger bij belasting. Zwakte van de hand en een meer constante gevoelloosheid kan het gevolg zijn bij aanhoudende druk op de zenuw.
Het is belangrijk om de krachtsinspanning van de handen te beperken, en deze niet meer te gebruiken dan nodig. Ontspan de grip bij het uitoefenen van werk om spiervermoeidheid te voorkomen. Neem regelmatig pauze waarin u wat rekoefeningen doet met de handen. Wissel, als het kan, tijdens het werk van hand. Let goed op hoe de werkplek is ingesteld, welke houding u aanneemt en in welke houding u de pols houdt. Let ook op algemene gezondheid en blijf fit en gezond.
Als je polsklachten aanhouden, dan kan ons team van hand en pols fysiotherapeuten jou goed helpen.
Allereerst beoordeelt de fysiotherapeut de pols en stelt vast in welke mate er sprake is van CTS. Hiervoor maakt hij eventueel gebruik van echografie.
Jouw fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelprogramma op om u zo snel mogelijk te doen herstellen. Hij geeft instructies over het veranderen van polshouding, de juiste houding van nek en bovenrug, op welke manier je bepaalde voorwerpen langdurig kan gebruiken zonder te overbelasten en welke stretch-pauzes handig zijn. Hij maakt gebruik van op maat gemaakte oefeningen, manuele technieken en massagetechnieken om de beweeglijkheid en de doorbloeding te bevorderen. Ook kan hij gebruik maken van medical taping, ter ondersteuning van de pols en om pijn te verlichten. Hij onderzoekt samen met jou het mogelijke effect van een nachtspalk op jouw pols.
De therapeut kan, afhankelijk van de ernst, aanbevelen naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek of voor het voorschrijven van medicatie. Soms kan een operatie worden overwogen bij een ernstige vorm van CTS, maar dit gebeurt niet vaak.
Ben jij benieuwd of je last hebt van carpaal tunnel syndroom en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?
Meer informatie over fysiotherapie voor handklachten en polsklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de hand en pols, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de hand en pols en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je hand en pols bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.