Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een golferselleboog.
Een golferselleboog, golfarm of golferselleboog is een overbelasting, ontsteking of irritatie van de pezen en/of spieren aan de binnenkant van de onderarm. De aanhechtingen van deze pezen zitten aan de binnen-onderkant van de elleboog. Soms zit zit de overbelasting aan de boven-buitenkant, dit noemen we een tenniselleboog. De pijn kan erg vervelend zijn, maar is verder niet schadelijk.
Zoals de naam doet vermoeden, komt de aandoening vaak voor bij golfers. De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren die de pols en vingers buigen. Oorzaken kunnen gebruikelijke en ongebruikelijke activiteiten zijn. Het komt bijvoorbeeld ook voor bij mensen die normale activiteiten blijven doen, maar waarbij het lichaam er minder goed tegen bestand is. De balans tussen belasting en belastbaarheid mist.
Langdurig gebruik van de pols en hand, wanneer u bijvoorbeeld schildert, typt, aan het klussen bent of zware tassen tilt, kan leiden tot een golferselleboog. Het kan sporters, niet-sporters, kinderen en volwassenen overkomen. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, over het algemeen tussen de 30 en 60 jaar.
Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de binnenzijde van de elleboog. Daarnaast kunnen er soms tintelingen in de pink en ringvinger optreden. De pijn kan dus uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij het buigen van de pols en vingers. Het vasthouden van voorwerpen kan moeilijk zijn, en soms is het lastig en pijnlijk om de arm volledig te strekken. De pijn kan lang aanhouden, soms tot meer dan een jaar.
Het is belangrijk om overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen te maken te voorkomen. Op die manier kan de pijnlijke plek een kans krijgen om te herstellen. In de meeste gevallen gaat het dan vanzelf over, en om dit te bevorderen mag u de arm licht belasten en blijven bewegen, maar vermijdt de pijn zoveel mogelijk.
Eventueel kan pijnmedicatie helpen. De duur voor het herstel van een golferselleboog is lang, gemiddeld ongeveer negen maanden. Je mag blijven sporten, eventueel met een brace en/of elleboogband en op voorwaarde dat pijnlijke bewegingen worden vermeden.
Als je elleboogklachten aanhouden, dan kan ons team van elleboog fysiotherapeuten jou goed helpen.
Allereerst beoordeelt de fysiotherapeut de elleboog en stelt vast in welk stadium de golferselleboog zich bevindt. Hiervoor maakt hij eventueel gebruik van echografie.
Jouw fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelprogramma op om je zo snel mogelijk te doen herstellen. Hij maakt hiervoor gebruik van op maat gemaakte oefeningen, manuele technieken en massagetechnieken om de beweeglijkheid en de doorbloeding te bevorderen. Ook kan hij gebruik maken van medical taping, ter ondersteuning van de arm en om pijn te verlichten. Hij onderzoekt samen met jou het mogelijke effect van een brace op jouw elleboog.
De therapeut kan, afhankelijk van de ernst, aanbevelen naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek of voor het voorschrijven van medicatie. Soms kan een operatie of een injectie met corticosteroïden of prp behandeling worden overwogen, maar dit gebeurt niet vaak.
Ben jij benieuwd of je last hebt van een golferselleboog en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?
Meer informatie over fysiotherapie voor elleboogklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de elleboog, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de elleboog en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je elleboog bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.