Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een inversietrauma van de enkel.
Een inversietrauma van de enkel betekent dat de enkel naar binnen zwikt en de voet juist naar buiten. Hierdoor raken de buitenste enkelbanden vaak opgerekt of scheuren soms af. De enkelbanden zijn stevige en stugge structuren die zich rondom het enkelgewricht bevinden. Zij verbinden het onderbeen met de voet en zorgen dat extreme bewegingen in het enkelgewricht worden opgevangen.
Een inversietrauma wordt opgedeeld in verschillende gradaties. Bij graad 1 spreken we over een lichte verrekking waarbij er slechts enkele vezels van de band zijn ingescheurd. Bij graad 2 kan een band volledig afgescheurd zijn. Bij graad 3 zijn er meerdere banden afgescheurd.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dat is zeker het geval met het inversietrauma. Je kunt zomaar je enkel verzwikken als je bijvoorbeeld een misstap maakt, een stoep of de laatste trede van een trap afstapt. De blessure wordt vaak gezien bij mensen tussen de 15 en 35 jaar oud en bij sporters. Met name sporters die vaak moeten springen, draaien of een contactsport doen lopen het risico om een inversietrauma op te lopen.
Staan en lopen is vaak pijnlijk. De enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Je voelt pijn aan de buitenzijde van de voet en de enkel kan instabiel aanvoelen. Vooral het naar binnen draaien van de onderkant van de voet verergert de klachten. In die beweging komen de buitenste enkelbanden namelijk op rek. Het kan voorkomen dat de blessure chronisch wordt. De enkel blijft dan pijnlijk en instabiel, en het voelt alsof je de enkel elk moment weer kan verzwikken.
Het is belangrijk dat de zwelling snel afneemt en dat de pijn onder controle wordt gehouden. Dit kun je doen met paracetamol en ibuprofen. Let hierbij wel op dat je deze medicijnen in jouw geval mag gebruiken. Soms is het handig een zwachtel of elastische kous te dragen. Bij een zwaarder letsel is het handig om een foto te laten maken, om een breuk uit te sluiten. Bij een ernstig letsel wordt soms een gipsverband aangebracht. In uitzonderlijke gevallen volgt een operatie. Al met al is het best lastig om de juiste revalidatie te volgen.
Hier kan ons team van enkel fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Bij een inversietrauma is het verstandig de enkel te laten controleren door een gespecialiseerde fysiotherapeut die in staat is om het type letsel te herkennen en bijkomend letsel, bijvoorbeeld een breuk, al dan niet uit te sluiten. Vervolgens legt hij bij jou een passende tape aan, of schrijft een passende brace voor. Zodra de enkel het toelaat gaat hij met jou aan de slag om je enkel weer sterker en stabiel te maken. Een fors inversietrauma kan zomaar 12 weken duren, waarbij de pijn tot een jaar aanwezig kan zijn. Op het moment dat een acuut enkelletsel niet adequaat wordt gediagnosticeerd en behandeld kan dit leiden tot chronische enkelinstabiliteit met een onvermogen tot het uitoefenen van sport tot gevolg. Hierbij blijft de enkel zwikken, en is niet in staat tot stabiliseren tijdens bijvoorbeeld sport. Het is belangrijk dit ten allen tijde te voorkomen.
Ben jij benieuwd of je last hebt van een inversietrauma en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?
Voor meer informatie over de enkel kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.