Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een jumpers knee.
Springers opgelet! Aan de voorkant van jouw knie zit je knieschijf. Daaroverheen loopt een pees, de zogenaamde patellapees. Deze zit vast aan de spieren van je bovenbeen, en zorgt ervoor dat de knie goed kan strekken. Soms gaat de aanhechting van de pees op de knieschijf aan de onderkant irriteren, en kan een zogenaamde jumpers knee ontstaan.
Een jumpers knee kan bestaan uit 3 fasen. De eerste is de zogenaamde acute fase, waarbij het belangrijk is om de piekbelasting naar beneden te brengen. Dus rustig aan met springen!
Als dit te lang voortduurt, krijg je op een gegeven moment de reactieve fase. Hierin is dus al wat langer sprake van een verstoring van de peescellen, en kunnen er ook wat bloedvaten zijn ingegroeid. Na jaren kan een zogenaamde degeneratieve fase ontstaan, waarin het peesweefsel in kwaliteit achteruit is gegaan.
Bij springers zie je deze klacht vaak door overbelasting ontstaan, omdat er een sterke trekkracht op de pees wordt uitgeoefend tijdens het springen. Overbelasting is in veel van de gevallen dus de oorzaak van een jumpers knee.
Je merkt vaak pijn aan de onderkant van je knieschijf. Het kan ontstaan als je bijvoorbeeld in de zomer wat minder hebt gedaan tijdens de zomerstop, en dan tijdens het begin van het nieuwe seizoen opeens weer veel gaat springen en gebruiken.
Een jumpers knee kan langdurig klachten geven bij belasting, en is belangrijk om snel te laten diagnosticeren. Per fase zoals hierboven besproken zijn namelijk verschillende behandelmethoden mogelijk, zoals Shockwave of gerichte oefentherapie, maar hoe langer je wacht, hoe ongunstiger de vooruitzichten van een snel herstel. In fase 1 is het belangrijk om je piekbelasting naar beneden te brengen, zodat de oorzaak van de irritatie wordt weggenomen. Op die manier kan de pees herstellen. Als je al in fase 2 of 3 zit is het belangrijk om de hulp van een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen om je te helpen bij het herstel.
Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Allereerst maken wij door middel van echografie een scan van jouw kniepees. Zo krijgen wij een duidelijk beeld of jij al dan niet last hebt van een jumpers knee, en welk type jumpers knee in jouw geval van toepassing is.
Daarna passen wij, afhankelijk van het type, shockwave toe of adviseren we jou welke mate van belasting je moet toepassen in je sport en dagelijks leven. Daarna gaan wij aan de slag om jouw pees weer zo sterk mogelijk te maken door middel van specifieke training, genaamd Heavy Slow Resistance training. Ondertussen vertellen wij je alles wat jij wil weten over jouw knie en het herstel hiervan.
Ben jij benieuwd of je last hebt van een jumpers knee en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden in je revalidatie hiervan?
Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.