FYSIOTHERAPIE VOOR EEN NIEUWE KNIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een nieuwe knie.

Waarom een nieuwe knie?

Vroeger zoveel gesport, gevoetbald, getennist, gesprongen, gesprint. Al die jaren gebruik gemaakt van de knie, en nu is het zover. De kwaliteit van je knie is zodanig achteruit gegaan dat in overleg met jouw orthopeed is besloten tot het plaatsen van een nieuwe knie of een nieuwe halve knie. Maar wanneer nemen ze nou precies dat besluit? En wat doen ze dan eigenlijk tijdens de operatie? En hoe zit het met revalideren?

Het heeft vaak te maken met het kraakbeen van de knie. Aan het uiteinde van jouw botten zit een laagje kraakbeen dat glad en verend is. Hierdoor kan de knie soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook, net als de meniscus, als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen. Bij het ouder worden kan er door artrose een verandering in de kwaliteit van het kraakbeen plaatsvinden, waardoor dit uiteindelijk zijn functie niet meer kan uitoefenen. De gewrichtsvlakken glijden dan niet meer zo makkelijk langs elkaar, waardoor bewegen minder makkelijk gaat en pijnlijk is.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Als besloten wordt tot een totale knieprothese, verwijdert de orthopeed eerst de aangetaste stukken bot. Vervolgens past hij het bot aan de vorm van de prothese aan. De prothese bestaat uit 2 delen, die worden vastgezet aan de bovenzijde van het scheenbeen en de onderzijde van het bovenbeen met zogenaamd botcement.

Als niet de hele knie is aangedaan, kan er worden besloten tot het plaatsen van een halve knieprothese. Er wordt dan minder bot en kraakbeen verwijderd, en de ligamenten blijven intact. Hierdoor kan de knie op een manier blijven bewegen zoals het gewend is, in tegenstelling tot bij een totale knieprothese.

Hoe gaat het herstel van je knie na de operatie?

Na de operatie leer je snel weer lopen met behulp van een fysiotherapeut. Ook wordt er aandacht gegeven aan het mobiliseren van de knie. Eenmaal thuis is het belangrijk om de fysiotherapie voort te zetten, om de beweeglijkheid van de knie weer helemaal terug te winnen en daarna ook aan te sterken, zodat een normaal looppatroon en eventueel sporthervatting weer in zicht gaan komen.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie na een operatie voor een nieuwe knie

Wij begeleiden je vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, alles op geleide van wat mogelijk is. Ook zorgen we ervoor om samen met jou zo snel mogelijk de zwelling naar beneden te brengen. Zodra het mag starten we met fietsen op de hometrainer, om de voeding en soepelheid van het gewricht te vergroten. Daarna starten we met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met de orthopeed.

Wil jij graag revalideren nadat er bij jou een knieprothese is geplaatst? Of ben je benieuwd of een prothese bij jou een goede keuze zal zijn?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.