Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een peesirritatie van je schouder.
Je schouder is een erg beweeglijk gewricht. Dit komt omdat de kop van je bovenarm relatief groot is in relatie tot het kommetje waar hij in beweegt. Doordat hij zo beweeglijk is, en de botten voor weinig stabiliteit zorgen, heeft je schouder veel pezen en spieren om deze rol te vervullen. De vier spieren die dicht op je schouder zitten worden samen de rotator cuff genoemd. Deze spieren bevinden zich voor, boven en achter je schouderblad en zijn met name verantwoordelijk voor de stabiliteit van je schouder. Een pees is een stevige structuur van bindweefsel aan het uiteinde van een spier die aanhecht op het bot. In geval van de rotator cuff is dit de schouderkop. Soms kan het voorkomen dat 1 van deze pezen geïrriteerd raakt of zelfs ontstoken.
Een peesirritatie kan ontstaan door overbelasting. Dit kan herhaaldelijk werk zijn, maar ook tijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van verfwerkzaamheden voor je huis, waardoor je opeens veel boven je macht moet gaan werken. Ook veroudering van de structuren rondom je schouder kan een rol spelen bij het ontwikkelen van peesirritatie. Daarnaast kan het uitoefenen van je sport uiteindelijk zorgen voor peesklachten, doordat er te veel van de schouder wordt gevraagd.
Vaak merk je pijn als je begint met bewegen. Dan spant de spier namelijk aan en trekt aan de pees, wat zorgt voor de pijn. Als je wat langer blijft bewegen, kan de schouder wat wennen aan de belasting en vermindert dit de pijn. Na het bewegen kan de schouder wat stijf aanvoelen, en komt de pijn weer opzetten. De schouder kan drukpijnlijk zijn, en er kan sprake zijn van lokale zwelling. Meestal is dit niet op het oog te zien. Na langere tijd van irritatie kan er ook pijn in rust bestaan. Bewegen wordt moeilijker en uitvoeren van werk kan ook lastig zijn. Het beoefenen van je sport gaat niet pijnvrij.
Het is vaak overbelasting. Daarom is het belangrijk in de eerste fase om meteen je piekbelasting naar beneden te brengen. Dus kijk goed waar de klachten vandaan kunnen zijn gekomen en verander deze belasting op je schouder. Eventueel kun je pijn- en ontstekingsremmende medicatie nemen. Blijf wel bewegen, maar wissel de bewegingen af. Als je voor je werk veel gebruik moet maken van je schouder, is het slim om met de bedrijfsarts te overleggen. Eventueel kun je overleggen met de huisarts om via een injectie lokale ontstekingsremmers (corticosteroïden) toe te passen. Daarnaast is het goed om de schouder te versterken door middel van stabiliserende en spierversterkende oefeningen.
Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Allereerst brengen wij de schouder in beeld door middel van echografie. Hierop kunnen wij de pezen van de schouder goed zien, en beoordelen of er sprake is van een irritatie en welke pees precies is aangedaan. Als er sprake is van een calcificatie in de pees kunnen we gebruik maken van shockwave therapie. Zodra we hebben bepaald welke pees in welke mate is aangedaan, gaan wij met jou achterhalen hoe het kan dat de pees geïrriteerd is geraakt. Wij brengen met jou je belasting (hoe vaak en hoe veel gebruik je je schouder?) in kaart en geven je adviezen hoe je deze moet aanpassen om ervoor te zorgen dat je schouderfunctie herstelt.
Daarna helpen we je door middel van manuele en mobiliserende technieken om ervoor te zorgen dat je beweeglijkheid weer optimaal wordt. Als de pijn wat is afgenomen en de beweeglijkheid is goed, gaan we met jou de oefenzaal in om oefeningen te doen die specifiek bedoeld zijn om de pezen sterk te maken. Dit zijn vaak een combinatie van isometrische oefeningen en heavy slow resistance. Als de blessure sportgerelateerd is, bouwen we dit uit naar sportspecifieke oefeningen om return to sport te bevorderen.
Ben jij benieuwd of je last hebt van een peesirritatie en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?
Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.