FYSIOTHERAPIE VOOR EEN RUG HERNIA

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een rug hernia.

Wat is een rug hernia?

Je hebt misschien wel eens van een ‘Hernia’ gehoord, omdat je een vriend of familielid hebt die hiermee te maken heeft gehad. Ondanks de heftige klachten die een hernia kan veroorzaken is het goed om te weten dat de meeste mensen geen klachten van een hernia ondervinden. Wanneer een hernia wel voor klachten zorgt zal in 75% van de mensen de klachten binnen drie maanden over zijn(NHG). Minder dan 10% ervaart langdurige klachten(NHG).

Wat voel je van een rug hernia?

Allereerst hoeft een zenuw geen klachten te geven wanneer deze niet op de zenuw drukt. Meestal beginnen de klachten met rugpijn, die zich in het verloop verplaatsen richting het bil of been. Kenmerkend voor ‘hernia’ klachten is de beenpijn die op de voorgrond staat vergeleken met de rugpijn. Je kunt een scherpe pijn voelen in het onderbeen tot aan de voet. Deze pijn kan gepaard gaan met doofheid, tintelingen en/of een branderig gevoel. In sommige gevallen hebben mensen ook minder kracht in het been. Of een schietende pijn bij hoesten, niezen en/of persen.

Hoe ontstaat een rug hernia?

De ontstaanswijze van een hernia is onbekend. Artsen denken dat erfelijke aanleg waarschijnlijk een rol speelt in het krijgen van een hernia. Wel zijn er aanwijzingen dat de volgende factoren mogelijk een risico vormen bij het ontstaan van een hernia beeld: een grote lichaamslengte, zwaar lichamelijk werk (buigen en draaien), mentale stress, langdurig roken en frequent langdurig autorijden (>2 uur/dag, meerdere dagen per week).

Wat kun je zelf doen aan een rug hernia?

Allereerst is het goed om te weten dat het natuurlijk herstel van een hernia erg gunstig is binnen 3 maanden. Uw klachten gaan vaak vanzelf weer over. Merkt u in de eerste dagen dat liggen de klachten verminderen, kunt u een aantal momenten per dag een time-out plannen om even 10 tot 20 minuten te liggen op uw rug. Ook is in beweging blijven erg belangrijk voor uw spieren en belastbaarheid van u lichaam.

Fysiotherapie voor een rug hernia

Als fysiotherapeuten kunnen wij u adviseren en inzicht geven in het klachtenbeeld. Ook stimuleren wij u om in beweging te blijven en kijken we samen naar welke vormen van beweging wel doorgezet kunnen worden. Denk hierbij aan pijn reducerende oefeningen en/of verbeteren van bewegelijkheid. De rug fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.