Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor hardloop blessures.
Je hebt een overbelastingsblessure die tijdens het hardlopen vermoedelijk is ontstaan door een incorrecte, inefficiënte looptechniek. Hierdoor ervaar je pijnklachten of ongemak tijdens en soms zelfs na het hardlopen. Duidelijk is wel dat de klacht is ontstaan of verergerd door het hardlopen. De regio’s waar u klachten kunt krijgen zijn: hoofd, nek- en schouders, boven-, midden- en lage rug, heupen, liezen, knieën, bovenbenen, schenen, kuiten en voeten.
Zoals je leest kan je looptechniek een oorzaak zijn van een hardloop blessure. In de praktijk zien we vaak dat de klachten bij hardlopers komen uit ketengerelateerde problematiek/afwijkingen. Meestal is er ergens in het lichaam een zogenoemde ‘weak link’ te vinden. Voorbeelden van een weak link zijn een verminderde core stabiliteit, verminderde kracht in 1 of beide heupen of een doorgezakte middenvoet. Dit zorgt ervoor dat een hardloper constant op 1 deel van het lichaam teveel druk krijgt, denk bijvoorbeeld aan het naar binnen zakken van de knie door een verminderde stabiliteit van de heup waardoor er een overbelasting ontstaat aan de binnenkant van de knie of het scheenbeen.
Een ander veel voorkomend voorbeeld is verminderde kracht of controle over de core stability spieren – vooral de lage buikspieren – waardoor een loper met een vergrote strekking in de lage rug loopt waardoor overbelasting in de lage-, middenrug of bijvoorbeeld liezen op de loer ligt.
De oorzaak hoeft niet altijd aan het veranderen van afstand, tijd of ondergrond te liggen zoals veel hardlopers denken. De meeste hardloop- gerelateerde klachten zijn juist de klachten die zonder directe oorzaak zijn ontstaan en dus waarschijnlijk een meer technisch probleem zijn.
Je merkt pijn in de aangedane regio. Dit kan een scherpe of zeurende pijn zijn. In het aangedane gebied hoeft niet ook altijd een uiterlijke verschijning van de klachten te zijn, zoals roodheid of zwelling. Soms is de pijn alleen aanwezig bij het landen of juist afzetten, maar sommige klachten kunnen ook constant aanwezig zijn en oplopen in intensiteit tijdens het hardlopen.
Vaak verdwijnt de pijn bij het stoppen met hardlopen, maar komt deze – bijna – direct weer terug bij het hervatten. Bij een volgende looptraining zullen de klachten vaak eerder en intenser aanwezig zijn. Pijn in rust na het hardlopen is een vaak gehoord symptoom van overbelasting. Ook in het dagelijks leven kunt u na het hardlopen pijnklachten ervaren bij andere fysieke activiteiten zoals traplopen, langere tijd wandel- en en andere sporten of hobby’s.
Als je fysiotherapeut heeft vastgesteld dat het verstandig is om ook een looptechniek check te doen, dan wordt je doorverwezen voor een loopanalyse bij een van onze specialisten. Zij zullen samen met jou de techniek analyseren en aangeven welke aanvullende looptechnische oefeningen nodig zijn. Het doen van een loopanalyse en aanvullende oefentherapie kan in 1 zitting van een half uur worden gedaan.
Hierna krijgt u oefeningen en adviezen mee waar u 2 weken mee gaat oefenen. Hierna zal er een evaluatiemoment zijn in de praktijk. Het aanpassen van techniek kan soms lastig zijn, wij gaan er daarom vanuit dat het minimaal 6 tot soms 12 weken kan duren voor u een goede looptechniek heeft aangeleerd.
Hier kan ons team van hardloop fysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Tijdens een klassiek fysiotherapeutisch onderzoek hoeft het verband tussen looptechniek en klacht nog niet altijd direct naar voren te komen. Daarom maken we van iedere hardloper een loopanalyse om te kijken of er een direct verband te vinden is tussen de hardloopklacht en de weak links die de therapeut ziet tijdens het hardlopen.
Je fysiotherapeut zal met u verschillende oefeningen en technieken doornemen en oefenen die aan uwjouwklacht bij het hardlopen gerelateerd zijn. Hierna kunt u eerst zelfstandig oefenen, maar zal er op korte termijn weer een evaluatie moment worden ingepland om te checken of je de oefeningen nog juist uitvoert en of deze eventueel moeten worden aangepast of bijvoorbeeld verzwaard.
Juist bij het aanleren van een juiste techniek is het van belang om samen met de fysiotherapeut op de loopband aanwijzingen te krijgen tijdens het hardlopen. Ook krijg je persoonlijk advies. Indien nodig word
er daarna samen met u besproken op welke termijn er opnieuw een evaluatiemoment wordt ingepland. Daarnaast zal de fysiotherapeut altijd een algeheel bewegingsonderzoek bij u doen om andere factoren uit te kunnen sluiten en indien nodig door te verwijzen of andere fysiotherapeutische interventies in te zetten zoals massage, shockwave of oefentherapie.
Heb je een vraag over fysiotherapie voor hardloop blessures of wil je hier een afspraak voor maken?
Meer informatie over onze sportfysiotherapie lees je op onze webpagina over hardloop fysiotherapie