Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor heupklachten.
In het dagelijks leven maak je veel gebruik van je heupen. Je staat ermee op uit bed, uit een stoel, fietst ermee, doet je favoriete sport, wandelt er meerdere keren mee per dag en ga zo maar door. Hierdoor kan het voorkomen dat er een blessure optreedt die jou beperkt bij bijvoorbeeld je favoriete sport en/of in rust. Om je goed te informeren over jouw heupklachten lees je hieronder over je heupgewricht in het algemeen.
Je heupgewricht ligt tussen je knie en je onderrug. Het heupgewricht is een kogelgewricht ook wel bekend als een kop-kom gewricht. De kop is het bolvormige uiteinde van je bovenbeen. De kom wordt gevormd door 3 botstukken van het bekken. In de kom van het heupgewricht ligt een zuignap die de kop stevig in de kom houdt, dit noemen we het labrum. Om deze botten heen ligt het heupkapsel. Dit kapsel wordt gevormd door een pakket stevige banden, welke zorgen voor de juiste stabiliteit en optimale samenwerking van het gewricht.
Het heupgewricht wordt omvat door een dik pak aan spieren. De spieren aan de voorzijde en binnenzijde van het bovenbeen vormen je liesregio. De spieren die vanaf de achterzijde aan de de buitenzijde aan je heupkop aanhechten zijn je bilspieren. Al deze spieren zorgen voor optimale stabiliteit en functioneren van je heup en liesregio. Om dit functioneren te optimaliseren liggen er rondom het heupgewricht nog drie slijmbeurzen.
In de heup liggen veel verschillende structuren die voor jouw klacht zouden kunnen zorgen. Juist daarom is het belangrijk dat een gespecialiseerde fysiotherapeut samen met jou kijkt waar je klachten vandaan komen, zodat jullie samen een behandelplan op maat kunnen maken.
Hier kan ons team van heupfysiotherapeuten jou goed bij helpen.
Voor meer informatie over de heup kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.