FYSIOTHERAPIE VOOR LAGE RUGKLACHTEN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor lage rugklachten.

Wat zijn lage rugklachten?

Je hebt last van je lage rug en je vraagt je vast af hoe dit komt en wat er nou precies pijn doet in jouw rug. Veel mensen krijgen te maken met lage rugklachten, de kans dat je ooit in je leven een keer last van je rug krijgt is groot. Over het algemeen is rugpijn niet schadelijk en hoeft het ook niet aanhoudend te zijn. Het beloop van lage rugpijn is meestal gunstig!

Lage rugklachten zijn vervelend en hebben mogelijk invloed op je dagelijkse activiteiten of werkzaamheden. De meeste mensen die lage rugpijn krijgen vinden echter zelf een manier om met de pijn om te gaan. Dat is heel fijn, alleen is er ook een groep die de fysiotherapeut om hulp vraagt. Op deze pagina vind je informatie over; hoe je rug in elkaar zit, wat mogelijke oorzaken zijn, welke soorten rugklachten er zijn, wat wij kunnen doen en wat jij het beste kan doen.

Hoe ontstaan lage rugklachten?

Bij 90 % van de mensen met lage rugklachten wordt geen specifieke afwijking gevonden, dit noemen we a-specifieke lage rugpijn. Het is dus niet altijd duidelijk waar de pijn in je onderrug vandaan komt. Uit onderzoek is gebleken dat een disbalans tussen de belasting – wat de rug aankan – en de belastbaarheid – wat iemand mentaal en fysiek aankan – een belangrijke rol speelt. Tevens hebben – onbewuste – angst voor een beweging of activiteiten invloed op lage rugpijn.

Hoe lang duren lage rugklachten?

Het is wetenschappelijk onderbouwt dat de duur van jouw rugklachten mogelijk beïnvloedt wordt door factororen zoals stress, psychologische gezondheid, leeftijd, je algehele gezondheid, werkomstandigheden, wat je denkt en doet met betrekking tot jouw rugpijn en de mate van beperkingen en pijn die je ervaart. Ook de mate van controle over je klachten en de verwachting van het herstel heeft hier invloed op. Dit maakt dat bij sommige mensen de klachten sneller overgaan dan bij anderen.

We zien dat een deel van de mensen met rugpijn volledig herstellen. Het grootste deel van de mensen met rugpijn is het een episodische klacht (het komt en gaat) en een klein deel van mensen met rugpijn is het een aanhoudende klacht. Over het algemeen bij de mensen die rugpijn hebben zien we dat rugpijn binnen 3 tot 6 weken afneemt. Vaak is een terugkeer of recidief niet schadelijk voor uw rug!

Wat kan je zelf doen aan lage rugklachten?

In algemene zin maar ook om in de toekomst rugklachten te voorkomen of te verminderen helpt het dus om fit en vitaal te blijven. Zorg ervoor dat je in goede conditie bent. Ervoor te zorgen dat je ook geestelijk in balans bent. Goed naar je lichaam te luisteren.

Als je eenmaal lage rugklachten hebt, dan is het belangrijk om in beweging te blijven, daar waar nodig zult u samen met uw therapeut kijken naar tijdelijke aanpassingen in uw werkzaamheden of activiteiten en de opbouw hiervan. Over het algemeen wordt bewegen geadviseerd en geen bedrust. Als het kan probeer dan ook door te blijven werken. Bouw langzaam weer op naar de gebruikelijke activiteiten en sport. Afwachten tot de pijn is verdwenen is dus niet nodig. Als je erg veel pijn hebt kan het verstandig zijn om pijnstillers te nemen. Overleg dit met je (huis) arts.

Ook kan ons team van rug fysiotherapeuten jou goed helpen met fysiotherapie.

Fysiotherapie voor lage rugklachten van fysiosportief

Een fysiotherapeut kan een behandeling inzetten om het herstel van lage rugklachten te versnellen. Tevens kunnen we je gerichte oefeningen geven om de rug soepel te maken. Aanhoudende pijn is heel vervelend, maar hoeft niet te betekenen dat je niet meer je activiteiten of sporten kunt uitvoeren. Door regelmatig te bewegen blijf je gezond, verbeter je uithoudingsvermogen en kracht. Dit geldt ook voor de spieren rondom je wervelkolom. De fysiotherapeut kan je begeleiden in het aansturen en activeren van die spieren.

Als dit eenmaal is gelukt gaan we samen verder aan de slag in de trainingszaal en krijg je oefeningen mee voor thuis. Mocht het nodig zijn, dan zullen we ook werken aan de houding en bewegelijkheid van de onderrug. Tevens kan de therapie worden aangevuld met andere behandelmogelijkheden, zoals: manuele therapie, massage, rugscholing en dry-needling. Alles is erop gericht om de belastbaarheid van de rug te verbeteren en het vertrouwen in je lichaam te vergroten. Om uiteindelijk weer terug te keren naar het normale niveau van je activiteiten en sporten.

Heb je een vraag over fysiotherapie voor lage rugklachten of wil je hier een afspraak voor maken?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je rug

Meer informatie over fysiotherapie voor rugklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de rug, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de rug en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je rug bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.